16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCele mai murdare plaje de pe litoral

Cele mai murdare plaje de pe litoral

O organizație neguvernamentală a monitorizat plajele din Constanța, pentru a vedea cât de curate au fost lăsate după sezonul estival.

Astfel, în octombrie, ONG Mare Nostrum a verificat opt sectoare de plajă, atât din nordul, cât și din sudul litoralului românesc. Au fost identificate 18.429 deșeuri din material polimeric artificial, alături de cauciuc, materiale textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal.

Îngrijorător este faptul că această cantitate este de două ori mai mare decât cea din sesiunea aprilie 2017, când numărul total de deșeuri a fost de 9.003 elemente, spun reprezentanții organizației. „Rezultatele monitorizării din octombrie «fac de rușine» litoralul românesc, iar nouă, ca  organizație de mediu, ne lasă un gust amar, ținând cont de faptul că tot sezonul estival am desfășurat campania #ecoselfie, susținută de presa locală și națională. Se pare că eforturile comune în această direcție nu au adus rezultatele scontate, dar asta nu înseamnă că renunțăm: a schimba mentalități și a educa sunt procese care necesită timp”, a declarat Mihaela Cândea, directorul executiv al ONG Mare Nostrum.

La capitolul cel mai murdar sector de plajă se află Vama Veche, aceasta fiind o premieră nedorită pentru stațiune, una dintre cele mai curate până în acest an. Pe locul 2 în topul deșeurilor înregistrate se află stațiunea Saturn. La capitolul cele mai curate porțiuni de plajă se află Corbu și Costinești.

8.221 de mucuri de țigară

Și în această sesiune cel mai întâlnit deșeu este mucul de țigară – 8.221 elemente, reprezentând 45% din totalul deșeurilor. Elementele din material polimeric artificial (diverse varietăți de plastic) au predominat, reprezentând principalul deșeu (14.408). Alături de acestea s-au regăsit deșeurile medicale, seringile, sticlele și alte obiecte ascuțite care reprezintă un pericol real pentru oameni, la fel ca și deșeuri precum scutecele utilizate, absorbantele/tampoanele sau prezervativele, care degradează calitatea apei pentru scăldat și pot prezenta un risc pentru sănătatea umană. Cele mai mici cantități de deșeuri înregistrate în sesiunea din această toamnă au fost cele din categoria cauciucului.

Cel mai murdar an de până acum, la nivel de monitorizări ale porțiunilor de plajă, a fost anul 2016, cu un număr de 31.060 deșeuri înregistrate. Din 2014 și până acum, ONG Mare Nostrum a identificat și eliminat peste 64.000 de deșeuri.    

Procedură agreată de ComisiaEuropeană

„Am aplicat procedura standard, agreată de Comisia Europeană din 2010. Este o metodologie științifică, ce ne ajută să facem o estimare aproximativă a numărului de deșeuri existente pe litoralul românesc, pornind de la cifrele înregistrate pe aceste porțiuni. Ținem să precizăm acest lucru pentru că deseori am fost întrebați despre relevanța acestor 8 sectoare de plajă în raportările noastre”, a declarat Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Cele mai citite

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă