12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialAcuzatii de frauda la varful Centrului Regional de Plati Alba Iulia

Acuzatii de frauda la varful Centrului Regional de Plati Alba Iulia

Directorul Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Alba Iulia (fosta Agentie Sapard), Ioana Iuliana Girlea, a fost trimisa in judecata de catre procurorii Anticoruptie pentru insusirea ilegala a unor sume de bani provenite din fonduri europene.
Girlea este acuzata de fapte comise in 2004, cand, in calitate de reprezentant legal al SC “P & G Production” SRL Zlatna, care a beneficiat de un contract de finantare Phare, a prezentat in mai multe randuri documente false si cu un continut incomplet pentru a obtine sume de bani reprezentand ajutor financiar nerambursabil. Ulterior, potrivit procurorilor, Ioana Girlea a schimbat destinatia banilor si i-a folosit in scopuri personale.
Potrivit anchetatorilor, documentele falsificate au fost prezentate in mod repetat atat la acordarea primei transe de bani reprezentand avans, cat si cu prilejul cererilor pentru acordarea transelor intermediara si finala de finantare sub forma de ajutor financiar nerambursabil. Prejudiciul adus in acest mod Ministerului Integrarii Europene si Bugetului Comunitatilor Europene se ridica la 22.684 euro si 30.771 RON (307 milioane lei vechi).
Ioana Girlea este acuzata de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, ce au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al comunitatilor europene sau din bugetele administrate de acestea; schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul comunitatilor europene sau din bugetele administrate de acestea; si de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Girlea isi sustine nevinovatia

Ioana Girlea a declarat ca nu poate spune nimic mai mult decat ceea ce le-a declarat si procurorilor DNA, respectiv ca este nevinovata. Ea nu a putut preciza daca va mai ramane la conducerea Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, dar a completat ca acuzatiile care i se aduc nu au legatura cu activitatea de la actualul loc de munca. “Acuzatiile nu au legatura cu serviciul, iar prezumtia de nevinovatie functioneaza si in privinta mea”, a adaugat inculpata.
De mentionat ca institutia pe care o conduce acum Ioana Girlea gestioneaza fonduri de zeci de milioane de euro alocate de Uniunea Europeana pentru dezvoltarea agriculturii in cele sase judete ale Regiunii “Centru”. Ea este membru PNL si conduce Centrul Regional de Plati de aproape un an.
Instanta sesizata de procurorii DNA pentru a solutiona acest dosar este Judecatoria Alba Iulia.
   

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă