17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecial16 septembrie: Maratonul filmelor româneşti

16 septembrie: Maratonul filmelor româneşti

„Medalia de onoare”, de Călin Netzer, şi “Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, de Andrei Ujică, se numără printre peliculele care vor fi proiectate la Noaptea Albă a Filmului Românesc. Evenimentul se va desfăşuară pe 16 septembrie, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, informează organizatorii.

În seara zilei de 16 septembrie, cinematografele din Cluj-Napoca, Iaşi,Timişoara şi Bucureşti vor deveni gazdele unui adevărat maraton al filmului autohton, în cadrul evenimentului “Noaptea Albă a Filmului Românesc”. Din program fac parte producţii precum “Morgen”, debutul în lungmetraj al regizorului Marian Crişan, care a cucerit juriile şi spectatorii festivalurilor de film de la Locarno şi Salonic.

Filmul a fost, totodată, recompensat şi cu premiul Zilelor Filmului Românesc la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF). O altă peliculă este “Medalia de onoare”, a regizorului Călin Peter Netzer, distins cu cinci trofee la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, şi unul dintre răsfăţaţii celei de-a noua ediţii TIFF (premiul pentru regie, premiul pentru interpretare – Victor Rebengiuc), şi comedia romantică “Bună! Ce faci?” în regia lui Alexandru Maftei.

Documentare inedite

Din seria documentarelor nu lipsesc titluri precum “Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” în regia lui Andrei Ujică, un film inedit şi provocator prezentat la Cannes în 2010, ce face portretul lui Nicolae Ceauşescu exclusiv prin imagini de arhivă preluate de la TVR şi Arhiva Naţională de Filme, şi “Şcoala noastră” în regia lui Mona Nicoară şi Miruna Coca-Cozma, un film selecţionat în competiţia World Documentary la cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Tribeca şi prezentat la TIFF 2011, despre trei copii romi care încearcă să treacă peste barierele impuse de diferenţa de etnie şi fac parte dintr-una din primele inţiative de desegregare şcolară din România.

Filmul clasic la loc de cinste

Iubitorii filmelor clasice nu sunt neglijaţi nici în acest an. Operele unor mari regizori români vor putea fi urmărite în cadrul Nopţii Albe: “O lacrimă de fată” în regia lui Iosif Demian, filmul “Concurs” a lui Dan Piţa, “De ce trag clopotele, Mitică?” în regia lui Lucian Pintilie şi “Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu” , film semnat de Malvina Urşianu.

Scurt metraje

Programul evenimentului mai cuprinde o selecţie de scurtmetraje de top, precum “Apele Tac” (regia: Anca Miruna Lăzărescu), recompensat în cadrul festivalului international de scurtmetraje Curtas Vila do Conde cu două trofee (Premiul Publicului “Mateus Rosé Sparkling” şi Premiul RTP 2 Onda Curta), “Bora Bora” (regia: Bogdan Mirică) câştigător al Premiului Zilele Filmului Românesc (secţiunea scurtmetraj) la TIFF 2011, “Draft 7” (regia: Luiza Pârvu), o frumoasă poveste de dragoste prezentată în cadrul Short Film Corner a Festivalului de Film de la Cannes 2011, precum şi la Festivalul de Film de la Karlovy Vary, şi “Superman, Spiderman sau Batman” (regia: Tudor Giurgiu), prezentat în premieră mondială în cadrul TIFF 2011.

PROIECŢII

Unde vedem filmele?

În Cluj-Napoca, cinefilii sunt aşteptaţi la Cinema “Florin Piersic” şi Cinema Victoria, spectatorii din Timişoara se pot bucura de proiecţii la Cinema Studio, iar la Iaşi, Cinema Republica devine locul în care va avea loc maratonul filmelor româneşti.

Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei cu sprijinul RomâniaFilm, Muzeul Ţăranului Român, Uniunea Cineaştilor din România, Arhiva Naţională de Filme. Intrarea la filme va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă