Ultima idee a PDL, parte a strategiei pentru anul electoral 2012, prevede ca edilulsă se transforme dintr-un simplu invitat la şedinţă, în şeful consilierilor locali.
Ideea transformării primarului în şeful consiliului local a fost lansată de prim-vicepreşedintele PDL, Adriean Videanu, în contextul discuţiilor despre modificarea Legii electorale astfel încât primarii să fie aleşi într-un singur tur de scrutin. Adică, indiferent de câţi oameni se prezintă la urne şi indiferent dacă obţin sau nu majoritatea voturilor exprimate. Potrivit lui Videanu, şi în cazul ultimei modificări vehiculate s-ar putea merge pe modelul preşedintelui de consiliu judeţean, care face parte din consiliu şi îl şi conduce. Pentru a se evita situaţia ca în consiliul local să fie un număr par de membri, ar trebui să se meargă fie pe diminuarea, fie pe creşterea numărului de consilieri cu unu. Varianta va fi decisă de democrat-liberali săptămâna viitoare.
Odată ajuns în fruntea consiliului local, primarul s-ar transforma, dintr-un simplu participant la discuţii, în conducătorul şedinţelor, căpătând şi dreptul de a supune votului proiecte de hotărâri şi chiar de a aplica sancţiuni consilierilor locali. Din această postură, primarul şi-ar putea impune mult mai uşor proiectele şi ar fi mai aproape de deciziile referitoare la bugetul local.
Această ultimă propunere a PDL vine după cele privind votul prin corespondenţă şi alegerea primarilor şi a parlamentarilor într-un singur tur de scrutin – toate, idei menite să sporească şansele PDL în anul 2012, şanse care nu par deloc bune prin prisma cifrelor indicate de sondajele de opinie. „Democrat-liberalii vor să obţină la viitoarele alegeri maximum din cât pot obţine. E clar că pentru ei perspectivele nu sunt foarte optimiste la ora asta, aşa că îşi pregătesc terenul pentru 2012″, a declarat pentru România Liberă analistul politic Bogdan Teodorescu.
Primarul de azi, doar „piesă de mobilier”
Democrat-liberalii îşi argumentează mai degrabă propunerea invocând situaţii practice ivite de-a lungul timpului şi necesitatea alinierii legislaţiei. „S-a pornit de la ideea uniformizării sistemului electoral. În prezent, primarul este ales uninominal, ca şi preşedintele consiliului judeţean, numai că primul nu este şi membru în forul de decizie, aşa cum este celălalt”, a declarat pentru RL preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PDL).
Indiferent de culoarea politică, cei vizaţi de propunerea lui Adriean Videanu, primarii, aplaudă la unison ideea. „S-ar intra într-o stare de normalitate. În sistemul actual, primarul e mai mult o piesă de mobilier. Dacă preşedintele de şedinţă vrea să-i dea cuvântul, bine; dacă nu, tace”, afirmă George Scripcaru (PDL), edilul Braşovului.
Şi Marian Vanghelie (PSD), primarul sectorului 5, este încântat de idee, pentru că astfel i s-ar da posibilitatea edilului să stabilească ordinea de zi a şedinţei, evitându-se situaţii în care şeful consiliului local să refuze discutarea unui proiect „pentru că aşa vrea partidul”.
La rândul lui, Gheorghe Nichita (PSD), primarul Iaşiului, spune că s-a lovit de ostilitatea consilierilor locali de la PDL pe anumite proiecte şi crede că, dacă ar fi avut dreptul de a vota şi de a conduce şedinţa, ar fi reuşit promovarea lor mai repede şi mai bine. „PSD are în consiliu 11 membri, iar PDL 12, aşa că a trebuit să facem majoritate cu liberalii. Sunt multe situaţii din astea în ţară, unde deciziile se agaţă de un vot sau două”, spune Nichita. Pe de altă parte, el subliniază faptul că propunerea PDL vine abia acum pentru că s-ar pregăti să intre în opoziţie după următoarele alegeri.
Campanie electorală de 90 de zile?
Pe lângă modificările dorite de putere şi opoziţie a fi aduse la Legea electorală, propuneri vin şi de la Autoritatea Electorală Permanentă. Cea mai importantă vizează durata campaniei electorale, în sensul măririi de la 30 de zile la 90 de zile. Dacă va fi acceptată varianta AEP, va fi instaurată interdicţia de modificare a Legii electorale în anul în care au loc alegeri generale sau după ce a fost anunţată data unui referendum naţional. Totodată, alegerile parlamentare ar urma să aibă loc în a treia duminică din luna noiembrie, iar cele locale în prima duminică din luna iunie.