Ministerul român de Externe susţine că afirmaţiile ministrului francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, referitoare la pretinsa nerecunoaştere de către România a frontierei de stat cu Republica Moldova „nu corespund realităţii”, scrie Mediafax.
„MAE a luat notă de afirmaţiile ministrului francez pentru Afaceri Europene referitoare la pretinsa nerecunoaştere de către România a frontierei de stat cu Republica Moldova şi doreşte să precizeze că ele nu corespund realităţii”, se arată într-un comunicat al MAE remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
De asemenea, MAE consideră că stabilirea de legături între aderarea la Schengen şi relaţia cu R. Moldova este o încercare de deviere a discuţiei către alte subiecte.
„Conexiunile între chestiunea aderării României la Spaţiul Schengen şi relaţia României cu Republica Moldova sunt artificiale. Acestea constituie o încercare de deviere a discuţiei către subiecte nelegate de criteriile Schengen, pe care România le îndeplineşte, conform tuturor evaluărilor misiunilor europene de verificare în domeniu”, susţine Ministerul de Externe.
MAE aminteşte că frontierele României de după cel de-al doilea Război Mondial au fost stabilite prin Tratatul de Pace de la Paris din 1947.
„Totodată, România a recunoscut independenţa R. Moldova exact în ziua proclamării ei, pe 27 august 1991. Acest gest a fost total şi complet, un act de voinţă politică ce, potrivit Dreptului internaţional, implică recunoaşterea tuturor elementelor constitutive ale unui stat, inclusiv frontierele sale. Frontiera dintre România şi R. Moldova nu este disputată”, arată MAE, menţionând că Tratatul privind regimul frontierei, semnat la 8 noiembrie 2010, stabileşte un regim juridic modern al frontierei comune şi creează baza necesară pentru cooperarea între autorităţile de frontieră din România şi Republica Moldova.
Franţa refuză să intre în „mecanisme” care ar slăbi capacitatea UE de a controla fluxurile migratoare, afirmă ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez, reiterând că România şi Bulgaria nu sunt pregătite să adere la Spaţiul Schengen, informează AFP.
„Nu vom intra în mecanisme care ar afecta frontierele noastre şi ar slăbi capacitatea Europei de a gestiona şi a controla fluxurile migratoare”, a declarat Wauquiez cu ocazia unei dezbateri desfăşurate în cadrul Adunării Naţionale.
„Ceea ce spune Franţa este foarte simplu: bineînţeles că României şi Bulgariei nu li se închide uşa, dar este nevoie să fie respectate criterii simple”, precizează Wauquiez, reamintind poziţia exprimată de predecesorul său, Pierre Lellouche.
„Primul criteriu simplu este că trebuie să fim siguri în legătură cu frontierele noastre”, explică Wauquiez, subliniind că România „nu recunoaşte frontiere cu R.Moldova, pe unde trec fluxurile” migratoare.
„Noi recunoaştem frontiere cu R.Moldova; deci, există o problemă care este un obstacol, deocamdată, în calea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen”, insistă oficialul francez.
„Dacă noi le încredinţăm frontierele noastre, este legitim să putem avea toate garanţiile că aceste frontiere vor fi bine păzite de vameşi care să exercite întreaga vigilenţă pe care suntem îndreptăţiţi să o aşteptăm. În acest moment, nu este cazul. Deocamdată, activitatea nu este satisfăcătoare”, a spus Wauquiez, menţionând probleme cu corupţia.
Luna trecută, Pierre Lellouche anunţa că Franţa va face astfel încât decizia UE privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen să nu fie luată înainte de vara anului 2011.