Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, luni, că doreşte ca la runda de negocieri de la Viena în formatul „5+2” privind problema transnistreană să fie atinse „progrese de fond”, informează Mediafax.
„Aşteptăm să existe progrese de fond pentru că chestiunile procedurale au fost abordate. Este bine că acest mecanism a fost relansat după o perioadă de inactivitate, însă este momentul în care părţile, pe baza unei mari încrederi reciproce şi bineînţeles, în formatul consacrat, «5+2», cu cei care sunt parte a mecanismului, să se intre în gestionarea temelor de fond”, a afirmat ministrul român.
El a arătat că această temă a fost abordată şi în discuţiile sale cu omologul rus, Serghei Lavrov, de săptămâna trecută de la Moscova, iar partea rusă a exprimat de asemenea aşteptările sale privind înregistrarea unor progrese de fond în negocieri.
Citeşte şi Corlăţean: Rusia, deschisă pentru reluarea lucrărilor comisiei privind Tezaurul
„Am discutat evident (…) şi temele legate de procesul «5+2». Ambele părţi au exprimat şi la conferinţa de presă, şi ministrul rus, şi ministrul român, aşteptările unor progrese de fond”, a afirmat Corlăţean, cu ocazia organizării de MAE român la Bucureşti a Conferinţei „Medierea în spaţiul OSCE”.
Potrivit ministrului român, această conferinţă doreşte, prin invitarea la aceeaşi masă a părţilor implicate şi interesate de rezolvarea conflictului transnistrean şi a celorlate conflicte îngheţate din Georgia şi Nagorno-Karabah, să creeze „o mai mare încredere” şi „un spirit pozitiv” şi să ducă şi la apariţia unor rezultate concrete în urma negocierilor.
„În cazul conflictului transnistrean şi a mecanismului «5+2», este foarte bine că a fost relansată în urmă cu câţiva ani, dar faptul că nu a reuşit să abordeze chestiunile de fond, cele dificile, înseamnă că timpul trece şi lucrurile nu merg înspre bine”, a spus Corlăţean.
El a arătat că părţile implicate trebuie să aibă o mai mare încredere şi în mediatorul din cadrul negocierilor.
Citeşte şi Serghei Lavrov şi Titus Corlăţean vor discuta despre apărarea ANTIRACHETĂ
„Medierea nu dă rezultate peste noapte, trebuie însă să ridicăm profilul acestui instrument pentru a fi priviţi şi primiţi cu mai mare încredere de părţile direct interesate în conflict”, a mai afirmat el.
La Viena va avea loc în 16-17 iulie, sub egida preşedinţiei ucrainene a OSCE, o nouă rundă de negocieri în cadrul formatului „5+2”, care include părţile Chişinău şi Tiraspol, mediatorii OSCE, Rusia şi Ucraina, precum şi observatorii UE şi SUA.
În cadrul acestei runde a fost anunţat de preşedinţia ucraineană ca subiect de discuţie şi problema libertăţii de circulaţie pe Nistru, în condiţiile în care Chişinăul intenţionează instalarea unor puncte de control migraţional al persoanelor străine care intră în ţară prin Transnistria, măsură solicitată de UE pentru liberalizarea regimului de vize.
Ultima rundă de negocieri în formatul „5+2” a avut loc în 23 şi 24 mai la Odessa, dar fără a se obţine rezultate notabile. Negocierile în acest format oficial au fost reluate în 2011, după cinci ani de suspendare.