2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSportCare este scenariul de rezervă al premierului Ponta?

Care este scenariul de rezervă al premierului Ponta?

Premierul  desemnat, Victor Ponta, a renunţat pentru moment la alianţa cu UDMR, cu toate că negocierile cu liderii maghiari vor fi reluate la începutul anului viitor, atât pentru clarificări, cât şi pentru proiecte pe termen mai lung.

Tratativele cu UDMR rămân deschise, cu atât mai mult cu cât unii dintre baronii roşii, care s-au împotrivit combinaţiilor cu politicienii maghiari, s-au dovedit în cele din urmă destul de flexibili. Astfel, de exemplu Radu Mazăre, preşedintele PSD Constanţa, a declarat fără inhibiţii că ar fi de acord cu participarea maghiarilor la guvernare „dacă ni-i bagă pe gât cei din Europa şi americanii”. În plus, preşedintele UDMR a anunţat galant că formaţiunea pe care o conduce va face o opoziţie „constructivă”, chiar dacă la votul din Parlament va vota împotriva Cabinetului Ponta.

Liberalii au reuşit să-şi impună punctul de vedere şi au respins orice participare a UDMR la guvernare. Victor Ponta a încercat totuşi o formulă prin care maghiarii să fie păstraţi aproape, dar UDMR avea mandat doar pentru soluţiile brute: la guvernare sau în opoziţie. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus clar că nu acceptă poziţii din linia a doua, explicând că „secretarii de stat nu fac parte din Guvern”, în vreme ce Gyorgy Frunda a subliniat direct că maghiarii nu intră la guvernare dacă nu primesc portofolii ministeriale.

Citeşte şi: Ce DOCUMENT le-a dat Băsescu liderilor europeni: Acordul de COABITARE cu Ponta. Premierul a semnat document

Există însă pe termen destul de scurt premisele erodării marii alianţe de centru-stânga pe câteva subiecte asupra cărora socialiştii şi liberalii nu au căzut de acord înainte de alegeri: modificarea Constituţiei este cea mai sensibilă temă de negociere între PNL şi PSD, fiindcă liberalii îşi doresc o republică parlamentară cu un preşedinte fără putere, ales de legislativ, în vreme ce socialiştii mizează pe clarificarea rolurilor preşedintelui şi premierului, dar prin păstrarea unei republici semiprezidenţiale, cu un preşedinte puternic, ales prin prin vot direct de către cetăţeni. Există şi alte chestiuni divergente, inclusiv revenirea la votul pe liste, după cum s-au grăbit unii socialişti să anunţe, dar şi probleme economice, în condiţiile în care liberalii nu şi-au impus punctele de vedere în perioada în care a fost conceput programul de guvernare. În aceste condiţii, în jurul PSD se discută despre un scenariu de rezervă, care să fie pus în practică la mijlocul anului viitor şi care prevede ieşirea din USL, formarea unei majorităţi cu UDMR şi pregătirea lui Victor Ponta pentru lansarea în cursa prezidenţială. Strategii liberali s-au gândit la rândul lor la o formulă prin care să nu iasă şifonaţi de la guvernare şi în acelaşi timp să-şi pregătească intrarea în campania pentru prezidenţialele din 2014, astfel încât unii dintre experţii PNL prevăd ruperea USL spre finele anului viitor.

Citeşte şi Megaguvernul Ponta 2. A început marea împărţeală a portofoliilor între membrii USL

Dezmembrarea USL depinde, pe de altă parte, de felul în care se va implica Traian Băsescu în problemele guvernării, fiindcă o eventuală intruziune brutală ar putea atrage o recoalizare a adversarilor preşedintelui, mai ales că senatorul Dan Voiculescu a pus deja pe masa Antenei 3 planul de acţiune pentru anul viitor: dacă Victor Ponta va juca împreună cu Traian Băsescu, premierul va fi atacat sistematic, dar dacă, în schimb, şeful Guvernului se va distanţa de Cotroceni, atunci toată atenţia se va îndrepta asupra preşedintelui. De aceea formula unei coaliţii largi este incomodă pentru Traian Băsescu, mai ales că preşedintele nu mai are mijloace de manevră pentru a se apăra de o majoritate copleşitoare, cum este cea formată de PNL şi PSD. Nu este clar dacă numirile pentru procurorul general şi pentru şefia DNA au fost negociate ferm cu liderii socialişti săptămâna trecută, în aşa fel încât să conserve buna funcţionare a Justiţiei, dar se pare că Victor Ponta a făcut promisiuni în acest sens. Angajamentele de acest gen nu vor putea fi însă onorate fără con­cursul unui ministru al Justiţiei bine intenţionat, deşi numele vehiculate până acum nu sugerează acest lucru, fiindcă atât liberalul Tudor Chiuariu, cât şi fosta judecătoare Mona Pivniceru au preferat mai degrabă boicotarea DNA decât consolidarea procurorilor anticorupţie.   

Citeşte şi Ponta: NU am semnat că nu-l SUSPENDĂM pe Băsescu

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă