Pensiile nu vor mai putea fi plătite în România pe termen mediu şi lung, iar suma totală care va trebui transferată de la bugetul de stat către pensii va urca de la 1,7 miliarde euro la 4,6 miliarde euro, deoarece actualul sistem nu este sustenabil şi trebuie revizuit, a declarat premierul Emil Boc, citat de Mediafax.
El a arătat, într-un discurs susţinut în Senat, că în aceste condiţii deficitul cheltuielilor cu pensiilor va urca de la 3,1% din PIB la 6% din PIB. „Pensiile parlamentarilor dispar, dar nu cred că acest lucru ne deranjează. Vremea privilegiilor a trecut, iar textul constituţional conform căruia toţi sunt egali în faţa legii trebuie aplicat şi în privinţa pensiilor”, le-a spus Boc senatorilor.
Premierul a acuzat fostul guvern liberal că a „irosit” 3 miliarde de euro din Fondul de Dezvoltare pentru a acoperi deficitul bugetului de pensii, motiv pentru care România s-a împrumutat la FMI, potrivit NewsIn.
Boc a intervenit la tribuna Parlamentului pentru a-i răspunde senatorului PNL Dan Ruşanu, care a criticat faptul că Executivul Boc nu a ştiut să beneficieze de contextul economic „favorabil” creat de liberali. Premierul a acuzat guvernarea liberală că a „irosit” 3 miliarde de euro din Fondul de Dezvoltare pentru a acoperi acest deficit, fapt ce a dus la căutarea surselor alternative de finanţare, prin Acordul cu FMI şi CE.
„Dacă acei bani nu i-aţi fi dus să finanţaţi deficitul de 5%, iar astăzi România este pusă în dificultate datorită faptului că în 2008 aţi lăsat ţara cu un inexplicabil deficit de minus 5,2, şi aţi cheltuit acei bani care, dacă îi aveam în 2009, n-am fi fost nevoiţi să căutăm alte surse pentru a ne finanţa deficitul, deci n-am fi avut nevoie de un Acord cu CE şi FMI, dacă acei bani erau acolo şi erau utilizaţi pentru scopul lor iniţial”, a spus Boc, în plenul Senatului.
Liberalul Varujan Vosganian, fost ministru în Guvernul Tăriceanu, a răspuns în intervenţia sa acuzaţiilor, spunând că Executivul a decis la acea vreme folosirea banilor din Trezorerie pentru acoperirea deficitului, deoarece banii de pe piaţă ar fi venit la o dobândă foarte mare, ridicând datoria publică. „Cum să spui că nu te mai împrumutai la FMI dacă îi aveai pe aceia? Adică, dacă aveai 2 miliarde nu mai aveai nevoie de 19? Pe cine prostiţi dumneavoastră, stimaţi colegi?”, l-a interpelat Vosganian pe Boc.
Boc i-a mai acuzat pe liberali că au „păpat” 3 miliarde de euro din privatizarea BCR pentru finanţarea campaniei electorale, Vosganian caracterizând această acuzaţie ca o „minciună sfruntată”. „Această minciună sfruntată, vehiculată la cel mai înalt nivel, că noi am prăduit din privatizare ca să plătim salarii şi pensii trebuie trecută în cea mai ruşionasă pagină a politicii româneşti”, a spus Vosganian.
Senatul a decis, luni, să-l invite, „instituţional” şi constructiv, pe premierul Emil Boc la dezbaterile asupra proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice.
„Aş vrea să precizez că invitaţia este, evident, o invitaţie pe care o facem la modul instituţional, dar şi la modul constructiv. Nu este vorba de o chestiune politică. Este necesar ca primul-ministru să fie prezent la un moment atât de important. Vă rog să-i transmiteţi invitaţia noastră de a fi prezent în cadrul dezbaterii, când va considera că este util şi posibil”, a declarat, luni, preşedintele Senatului, Mircea Geoană.
Marţi este a doua zi de dezbateri pe proiectul legii pensiilor, după ce documentul a stârnit luni scandal în Parlament. Gâlceava a început de pe hol. Mai întâi s-au supărat reprezentanţii pensionarilor, care nu au avut loc să asiste la discuţii în plen din cauza locurilor puţine pentru invitaţi, aminteşte Realitatea.net.
A venit apoi rândul parlamentarilor. Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a declarat, luni, în plenul Senatului, că nu poate fi de acord cu nicio măsură care duce la scăderea pensiilor militarilor, afirmând necesitatea amendării legii pensiilor, care în acest moment este una „inechitabilă” faţă de această categorie profesională.
Apoi parlamentarii au cerut ca premierul Emil Boc să fie prezent la dezbateri. După ce senatorii au votat pentru invitarea primului-ministru la dezbaterea pe tema Legii pensiilor, preşedintele Comisiei de Muncă din Senat, Cristian Rădulescu, a prezentat concluziile forului pe care îl conduce privind acest proiect, dar şi punctul de vedere al grupului PDL, care doreşte adoptarea proiectului nu în varianta Comisiei, ci în cea a Guvernului.
Senatorul PNL Puiu Haşotti a intervenit însă, arătând că dezbaterea pe fond nu poate continua fără primul-ministru, în condiţiile în care plenul Senatului tocmai a decis acest lucru.
„Plenul Senatului a decis invitarea primului-ministru, prin urmare dvs., domnule preşedinte, în calitatea pe care o aveţi, în seara asta trebuie să-l anunţaţi pe primul-ministru de această decizie şi noi nu putem continua pe fondul chestiunii, nu putem continua dezbaterea politică până când primul-ministru nu vine în plenul Senatului. Noi ne aflăm într-o situaţie în care doi miniştri au venit şi au exprimat puncte de vedere întrucâtva diferite. Ce atitudini ale grupurilor parlamentare putem avea, câtă vreme stabilind că vine primul-ministru aici noi nu l-am asculta? Aşadar, mâine dimineaţă (marţi, n.r.), la ora 9:00-9:30, domnul prim-ministru vine, exprimă aici în faţa noastră punctul de vedere al Guvernului, iar noi vom declanşa dezbaterea politică. Aşa este procedural”, a explicat Haşotti.
Ultima intervenţie înainte de suspendarea lucrărilor, în condiţiile în care oricum timpul alocat plenului expirase, a aparţinut ministrului Muncii, Mihai Şeitan, care a subliniat că aprecierile despre cuantumul pensiilor înainte de aplicarea legii sunt neavenite. Şeitan a arătat că legea este într-adevăr una complexă, care necesită dezbatere, exprimându-şi convingerea că vor fi adoptate cele mai bune amendamente astfel ca legea să fie sustenabilă şi echitabil la final.