» Presedintele Basescu il sustine in continuare pe Morar pentru sefia DNA si avertizeaza ca ar putea sesiza Curtea Constitutionala in cazul legii prin care se urmareste numirea procurorilor-sefi de catre CSM.
Mentinerea actualei conduceri a DNA, credibilizate prin raportul CE, ar fi o solutie in interesul national a afirmat marti seara la TVR, presedintele Traian Basescu. "Sigur, are pentru mine un inconvenient. Inconvenientul este ca, propagandistic si prin minciuna, s-a reusit a se crea impresia ca DNA este un instrument al presedintelui, ceea ce este o minciuna, dar trec peste inconvenientul de a-l mentine pe Morar din acest motiv. Cand a fost numit Morar, toata lumea radea pentru ca arestase un fost senator PD-L. A trebuit sa se creeze aceasta minciuna doar dupa ce Morar a anceput sa-si faca treaba," a spus seful statului, motivand ca interesul national este acela de a se prezerva ce este constatat pozitiv si sa se indrepte ceea ce este negativ in Raportul CE din vara acestui an. Presedintele a afirmat ca inca asteapta un raspuns din partea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, privind procedura de schimbare a sefului DNA cu procurorul Monica serbanescu, magistrat care a primit aviz negativ din partea CSM.
In vizorul prezidential a intrat si Lidia Barbulescu. seful statului a anuntat ca ar putea sesiza Curtea Constitutionala in cazul legii in care se urmareste numirea procurorilor-sefi de catre CSM, "nu doamnei Barbulescu, ca dansa nu e competenta sa judece conflictele constitutionale". Basescu a adaugat ca nu comenteaza articolele Legii fundamentale, ci face trimitere la ea. "Am spus doamnei Barbulescu pentru ca incepuse sa-si dea cu parerea", a punctat presedintele, sugerand incompetenta acesteia in materie de legislatie. Din lipsa de cvorum, senatorii au amanat votul privind proiectul legislativ prin care se modifica procedurile de numire a procurorilor-sefi ai Parchetului General, DNA si DIICOT pentru martea viitoare, cand se va da votul si asupra motiunii simple a PSD pe agricultura. Reprezentantii PSD, PC, PRM si PNL au anuntat la dezbaterile generale ca vor vota pentru.
Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs considera ca formula propusa de Comisia juridica este neconstitutionala deoarece se incalca dreptul constitutional al presedintelui de a face aceste numiri. El a remarcat ca adoptarea unei noi legi a fost amanata deoarece Ministerul Justitiei a atras atentia, in mai multe randuri, ca exista semnale din partea Comisiei Europene ca agreeaza actuala procedura si ca nu ar fi oportuna schimbarea regulilor in timpul jocului. si senatorul PD-L Constantin Gheorghe a obiectat, aratand ca in spatele modificarilor este o problema juridica. Potrivit lui Constantin, seful statului este apolitic din punctul de vedere al Legii fundamentale, in timp ce ministrul Justitiei, cel care nominalizeaza procurorii-sefi, este membru al unui Guvern politic. La randul sau, senatorul liberal Norica Nicolai a declarat ca, dupa 2004, Romania a intrat intr-un "joc politic" in care CSM este garantul institutional al indepedentei justitiei.