Nici nu au terminat bine Theodor Stolojan, Mona Musca si Valeriu Stoica sa dea publicitatii apelul lor ca a si inceput sa ploua cu reactii din partea filialelor PNL. Majoritatea, conduse de presedinti fideli premierului Calin Popescu Tariceanu, s-au grabit sa condamne in fel si chip apelul celor trei. Desi este evident, data fiind graba cu care au fost date comunicatele de presa, ca liderii organizatiilor nu au avut ragaz sa se consulte si cu membrii filialei. Pentru a-si dovedi sefului de la centru zelul, unii presedinti de organizatii au cazut chiar in penibil, anuntand ca au discutat situatia lui Stolojan, Musca si Stoica inca de duminica, adica inainte ca acestia sa-si precizeze public pozitia si cererile.
Balanta intre filialele „pro” si cele „contra” apel parea, ieri seara, categoric inclinata in favoarea celei de-a doua categorii. Doar doua organizatii, Bistrita-Nasaud si Suceava, au apreciat ca propunerile lui Stolojan, Musca si Stoica merita a fi discutate si luate in seama. La acestea, s-a adaugat pozitia de sustinere a suspendatului Cristian Boureanu. In tabara adversa, peste 10 filiale impotriva apelului. O singura organizatie, PNL Timis, s-a aratat neutra, declarand ca, inainte de a se pronunta, va analiza propunerile, in sedinta de maine.
Apelul la unitate… taxat drept „atentat”
In opinia vicepresedintelui filialei Alba a PNL, Simion Cretu, Stolojan, Musca si Stoica si-au facut publica pozitia si cererile intr-o „modalitate galagioasa”, care „nu face bine partidului”. Cu alte cuvinte, oricine are o parere diferita si indrazneste sa si-o exprime public afecteaza formatiunea liberala. „Cred ca ar trebui sa vina sa puna umarul la munca alaturi de noi”, a mai declarat Cretu, lamentandu-se ca respectivele critici ar stanjeni PNL sa se ocupe de guvernare. De la Mehedinti a venit o alta concluzie interesanta: apelul la unitate al celor trei atenteaza la… unitatea partidului. Considerand initiativa „o denigrare publica a propriului partid”, in conditiile in care intreaga forta a PNL ar trebui „canalizata” catre realizarea obiectivului aderarii Romaniei la UE, conducerea PNL Mehedinti sustine ca propunerile formulate de disidentii liberali reprezinta „solutii la false probleme”. Care va sa zica, scaderea in sondaje a PNL este o „falsa problema”!
Liderul PNL Buzau, Petre Emanoil Neagu, merge si mai departe, sustinand ca Mona Musca, Theodor Stolojan si Valeriu Stoica „nu doresc nici pe departe binele partidului, ci urmaresc doar destabilizarea sa si inlocuirea actualei conduceri”, precum si transformarea PNL „intr-un partid obedient Palatului Cotroceni”. Ingrijorata la culme de responsabilitatile guvernarii si de integrarea in UE, conducerea filialei buzoiene isi indeamna colegii sa se concentreze doar asupra acestor probleme, invitandu-i pe cei care vor „platforme, curente sau disidente” sa o faca „in afara partidului”.
Un exces de zel se poate observa si la organizatia constanteana a PNL. „Cei 97 de participanti la Delegatia Permanenta a filialei Constanta a PNL au pus in discutie duminica, 16 iulie 2006, si problema vocilor contestatare din interiorul partidului”, se arata in comunicatul semnat de presedintele Gheorghe Dragomir. Se ofera in continuare si lista cu numele disidentilor, ceea ce inseamna ca PNL Constanta a ajuns la un „verdict” impotriva celor trei chiar inainte ca acestia sa spuna public ce cred.
Musca, Stolojan si Stoica – „frustrati” ce nu-si gasesc locul
in politica
Dorind, probabil, sa demonstreze sefului de partid ca se poate inscrie cu succes in liniile trasate de Tariceanu cu expresia „baiatul cu muci in freza”, liderul PNL Vaslui, deputatul Dan Marian, i-a catalogat pe semnatarii apelului drept „frustrati care nu-si mai gasesc locul pe scena politica romaneasca”. „Sunt profund dezamagit de atitudinea ostila si neconforma cu realitatea pe care o afiseaza liberalii Stolojan, Musca si Stoica la adresa conducerii centrale a PNL, intr-un moment in care prioritatile partidului si ale Romaniei ar trebui sa fie aderarea la UE”, a comentat Marian, uitand probabil ca doi dintre „frustratii” de care vorbeste, Mona Musca si Theodor Stolojan, se bucura de procente mai mari de popularitate decat seful sau, Calin Popescu Tariceanu.
PNL Suceava invita la analiza
O pozitie echilibrata a venit de la Suceava, prin intermediul viceliderului grupului liberal din Camera Deputatilor, Dumitru Pardau, care a apreciat ca punctul de vedere al celor trei ar trebui ascultat de conducerea PNL, urmand a se lua decizii dupa o analiza serioasa. „Trebuie ascultata si vocea lor, dar in interiorul partidului. Nu poti sa nu iei in considerare trei persoane care au avut un rol important in PNL”, a declarat Pardau.
Quintus, uns negociator-sef
Pentru a discuta propunerile avansate de Theodor Stolojan, Mona Musca si Valeriu Stoica, actuala conducere a PNL l-a desemnat pe presedintele de onoare al partidului, Mircea Ionescu Quintus. Acesta va conduce o echipa de negociere, din care vor mai face parte Mihai Voicu, ministru pentru Relatia cu Parlamentul, si Cristian David, ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquisului comunitar. Potrivit unor surse liberale, din echipa ar fi trebuit sa faca parte si senatorul PNL Radu Campeanu, dar se pare ca acesta a refuzat, invocand faptul ca nu impartaseste stilul de a face politica al gruparii Stolojan.