19.3 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăȘtirile zileiPercheziţii în Timiş, într-un dosar de evaziune fiscală

Percheziţii în Timiş, într-un dosar de evaziune fiscală

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada 2007 – 2010, suspectul Z. I., în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a pus în practică un sistem de fraudă a bugetului de stat, procedând la înregistrarea în contabilitatea societăţii a unor facturi de achiziţii bunuri de la societăţi cu un comportament fiscal neadecvat, achiziţii care s-au dovedit a fi fictive, scopul fiind acela de a diminua baza impozabilă şi a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale de natura impozitului pe profit şi TVA.

Prin înregistrarea în evidenţa contabilă a societăţilor comerciale a facturilor de achiziţie de la societăţile comerciale, prejudiciul creat bugetului de stat este de 3.548.990 lei, din care TVA – 1.977.655 lei şi impozit pe profit – 1.571.335 lei.

Procurorii susţin că, în perioada 2007 – 2010, suspectul a implicat în activitatea de fraudare a bugetului de stat doar o societate comercială, însă şi-a dezvoltat schema de fraudare începând cu anul 2011.

“Având în vedere amploarea activităţii comerciale derulate prin intermediul societăţilor administrate în drept sau în fapt de către suspect, acesta a atras în activitatea infracţională alte persoane şi societăţi comerciale, prin intermediul cărora să fie pus în aplicare un circuit evazionist complex, menit să fraudeze bugetul consolidat al statului, prin sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor aferente activităţii comerciale derulate. Astfel, începând cu anul 2011, suspectul a constituit un adevărat grup infracţional organizat, implicând în circuitul evazionist mai multe dintre societăţile controlate şi administrate în drept de către acesta şi membrii familiei sale, atât în calitate de firme beneficiare finale, cât şi în calitate de societăţi de tip ‘conductă’. În acest sens, societăţile furnizoare implicate în cadrul grupului infracţional organizat au avut rolul de a furniza facturi fictive către firmele din grup, de a ridica în numerar din conturile lor bancare sumele ce le erau virate de către societăţile beneficiare sau de a face diverse plăţi către diverse societăţi, cu scopul de a reintroduce în circuitul financiar bani, care în final să ajungă la membrii grupării”, precizează DIICOT.

Anchetatorii mai arată că, în anul 2012, reprezentanţii societăţilor furnizoare au întocmit în fals documente justificative, respectiv borderouri de achiziţie fier vechi, cereale şi ambalaje de carton/hârtie, în vederea justificării ridicărilor de numerar din conturi.

Membrii grupului au retras din conturile bancare, fie prin ridicare de numerar, fie prin retrageri de la ATM-uri, sumele de bani virate de către societăţile beneficiare, pe care apoi le-au predat direct sau prin interpuşi, după reţinerea unui comision, beneficiarilor care le reintroduceau în circuitul financiar, prejudiciul total fiind în sumă de 15.140.394 lei.

La sediul DIICOT Timişoara vor fi aduse 9 persoane, în vederea audierii.

La activităţi au participat şi poliţişti din cadrul brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate din Cluj-Napoca şi Constanţa, precum şi jandarmi ai Grupării mobile “Glad Voievod” Timişoara. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Cele mai citite

Bulgaria va avea avioane F-16 mai bune ca ale României și le va asigura mentenanța în țară

Bulgaria va avea avioane de luptă F-16 Block 70 și le va asigura mentenanța la o uzină din țară, fără să fie nevoită să...

Guvernul va aproba subvenții de 365 de milioane de lei pentru fermieri

Guvernul Ciolacu urmează să aprobe suplimentarea cu 365 de milioane de lei a subvențiilor pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Suplimentarea este aferentă...

Rata inflației scade din nou, în timp ce prețurile continuă să crească

Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna aprilie 2024 la 5,9%, de la 6,61% în martie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au...
Ultima oră
Pe aceeași temă