12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăȘtirile zileiMiting în favoarea Jandarmeriei. Participanții laudă modul cum s-a intervenit în Piața...

Miting în favoarea Jandarmeriei. Participanții laudă modul cum s-a intervenit în Piața Victoriei

Cei prezenți la mitingul de sâmbătă afirmă că apreciază intervenţia forţelor de ordine la protestul din 10 august, din Piața Victoriei. Aceştia spun că protestatarii care au fost agresaţi trebuie să-şi asume „bătăiţa”.

„Azi sunt diverse cunoştinţe de pe Facebook. Democratic este să protestezi, dar s-o faci în mod civilizat. Nu am fost (la protestul din 10 august) De ce au aruncat jandarmii cu spray? Eu zic că o bordură e ceva violent. Acum sunt în jur de 30 de persoane, autorizaţia este pentru 100. (…) Trebuie să plătească cei care au greşit şi de o parte şi de cealaltă. Dacă avem numai victime, aş vrea să văd şi plângeri de la jandarmi pe ultraj. Nu Jandarmeria singură a reacţionat violent, în timp ce cetăţenii aruncau cu borduri şi cu altele. (…) Le mulţumesc pentru încredere (jandarmilor, n.r.) şi mi se pare normal să lăsăm parchetul să stabilească cine a greşit. Nu putem judeca o întreaga instituţie care reprezintă o instituţşie a statului raportat la cazuri individuale”, a declarat organizatoarea manifestării, Mihaela Marinescu.

O altă tânără, prezentă şi ea la acţiune, consideră că jandarmii trebuie să continue acţiunile similare celor de la protest şi că în România sunt „misogini” care au criticat-o pe femeia jandarm că „este vie”, după ce a fost lovită la miting.

„Spiritul de turmă funcţionează foarte bine şi mişcarea Rezist mizează pe treaba asta. O parte din ele, cu siguranţă da (plângerile sunt întemeiate, n.r.), dar în niciun caz toate. Din păcate, se arată doar secvenţe, nu se arată tot filmulleţul. Dacă li s-a cerut să evacueze piaţa, erau obligaţi. Nu pot să îmi dau cu părerea, pentru că am văzut doar secvenţe. Îi susţin până la capăt. Un mesaj este să continue ceea ce fac, pentru că au făcut foarte bine. Am observat că suntem în continuare o ţară de misogini şi mi se pare inuman faptul că i-au reproşat Ştefaniei (femeia jandarm lovită de protestatari, n.r.) că este vie”, a spus tânăra.

De asemenea, Codruţa spune că protestatarii paşnici care spun că au suferit în urma intervenţiei forţelor de ordine trebuie să înţeleagă că, dacă nu s-au îndepărtat de grupurile violente, îşi asumă „bătăiţa”.

„Legea 60 spune că atunci când eşti avertizat de Jandarmerie prin portavoce de trei ori, rachetă luminoasă roşie, trebuie să te îndepărtezi de acel grup violent. Acum că tu nu te îndepărtezi şi rămâni lângă acel grup de huligani, îţi asumi bătăiţă. Pentru că aşa spune legea”, a spus Codruţa.

Participanţii la manifestare au diferite pancarte cu mesaje de încurajare pentru jandarmi, precum: „Jos labele de pe Jandarmerie”, „Jandarmul meu este şi al tău”, „Respect Jandarmeria Română”.

Pe de altă parte, procurorii militari de la Parchetul General au cerut o expertiză fizico-chimică a gazelor lacrimogene folosite de către jandarmi la protestul din 10 august, cercetările urmând a fi efectuate de experţi din Institutul de Expertize Criminalistice. Până vineri, au fost înregistrate 705 plângeri.

„În urma activităţilor desfăşurate până astăzi, 24 august 2018, în cauza aflată pe rolul Secţiei parchetelor militare având ca obiect cercetarea incidentelor violente petrecute cu ocazia manifestaţiei din Piaţa Victoriei din Bucureşti, numărul plângerilor penale înregistrate a ajuns la 705”, informează reprezentanţii Parchetului General.

De asemenea, procurorii militari au mai solicitat o expertiză a substanţelor gazelor lacrimogene folosite de către jandarmi.

„Totodată, în cauză a fost dispusă efectuarea unei expertize fizico-chimice asupra substanţelor cu efect iritant – lacrimogen existente în muniţia şi în recipientele ridicate de la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, de către experţi din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice”, mai spune Parchetul General.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă