4.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. FOTO. Prăpăd în Hunedoara. 14 localități afectate. Crișul Alb a depășit...

UPDATE. FOTO. Prăpăd în Hunedoara. 14 localități afectate. Crișul Alb a depășit cota de inundație cu 10 centimetri. Peste 250 de persoane, evacuate

UPDATE 18.02: Peste 250 de persoane din localitatea Peştişu Mare, aflată la câţiva kilometri de municipiul Hunedoara, au fost evacuate miercuri după-amiaza de pompieri, după ce în zonă a plouat torenţial, iar apele pârâului Petac au ieşit rapid din matcă şi au inundat zona de locuinţe. 

Potrivit reprezentanţilor ISU Hunedoara, 60 dintre sinistraţi s-au refugiat într-o zonă mai înaltă a localităţii, iar 200 au fost preluaţi cu autobuzele şi transportaţi în Hunedoara.

UPDATE. Atenţionarea hidrologică, cod portocaliu pe râul Crişul Alb şi afluenţii acestuia s-a concretizat prin creşterea nivelului râului cu 10 centimetri peste cota de inundaţie, în zona localităţii Bucureşci.

Preventiv, 10 pompieri ai I.S.U. Hunedoara, 10 jandarmi ai I.J.J. Hunedoara, 15 militari ai Unităţii Militare din Brad, precum şi specialişti ai Sistemului de Gospodărire a Apelor şi voluntari intervin în sprijinul populaţiei din zona Bucureşci prin construirea unui dig din saci cu nisip destinat protecţiei locuinţelor. Mai mult, în zonă au fost dislocate două diguri mobile. Totodată, o echipă a I.S.U. Alba cu o motopompă intervine în sprijinul forţelor din judeţul Hunedoara.

 În plus, DJ 741, ce face legătura între localităţile Bucureşci şi Curechiu este blocat din cauza torenţilor generaţi de ploile torenţiale.

La ordinul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, general de brigadă Ovidiu Vasilică, la nevoie, zeci de pompieri din judeţele învecinate sunt pregătiţi să acţioneze solidar cu echipele de intervenţie hunedorene.

Acţiunile de îndepărtare a efectelor fenomenelor meteo periculoase sunt coordonate în teren de subprefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely şi inspectorul şef, locotenent colonel Viorel Demean.

––

Ploile abundente care au căzut în ultimele 24 au făcut ravagii în județul Hunedoara. 14 localităţi au fost afectate. În zona comunei Crişcior au fost semnalate în cursul nopţii de luni spre marţi două alunecări de teren ce au distrus mai multe bunuri ale oamenilor, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara, citat de Agerpres. 

Una dintre alunecările de teren a produs pagube la o anexă gospodărească şi la un stâlp de înaltă tensiune. Cea de-a doua alunecare a dislocat un zid de sprijin, care a căzut apoi peste un autoturism ce era parcat în imediata vecinătate. 

Torenţii scurşi de pe versanţi au dezrădăcinat un copac ce a căzut pe DN 76, în localitatea Fornădia, în apropiere de Deva, circulaţia pe acest sector de drum fiind îngreunată. Drumul comunal care face legătura între localităţile Băiţa şi Hărţăgani este blocat de aluviuni. În ambele cazuri se intervine cu utilaje pentru degajarea căilor de transport. 

Potrivit datelor centralizate de ISU Hunedoara, ploile au produs creşteri de debite ale râurilor şi pâraielor, scurgeri de pe versanţi şi torenţi ce au afectat localităţile Brad, Simeria, Mânerău, Josani, Cristur, Almaşul Mic, Aninoasa, Peştişu Mic, Jeledinţi şi Mărtineşti, Băiţa, Hărţăgani, Sălişte şi Ormindea. 

Pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative produse de precipitaţii, pompierii militari acţionează pentru evacuarea apei din zeci de curţi, beciuri şi fântâni, precum şi dintr-un subsol de bloc. 

La acţiunile de intervenţie au fost mobilizate 20 autospeciale de intervenţie, 14 motopompe şi 80 de pompieri din cadrul ISU Hunedoara, agenţi din cadrul IPJ Hunedoara şi subofiţeri de jandarmi din cadrul IJJ Hunedoara, precum şi forţe şi mijloace din cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din Brad, Crişcior, Peştiş şi Simeria. 

Acţiunile de intervenţie sunt coordonate în teren de subprefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, şi inspectorul şef al ISU Hunedoara, lt. col. Viorel Demean.

 

Cele mai citite

Creșterea cazurilor de cancer colorectal la persoanele tinere, un fenomen global îngrijorător

Rata cazurilor de cancer colorectal este în creștere în rândul adulților tineri, sub vârsta de 50 de ani, un fenomen observat în multe țări,...

România, țara numerarului: de la bancomate puține la banii „de la saltea”

Utilizarea numerarului rămâne o componentă esențială a economiei României, în ciuda avansului digitalizării Conform unei analize a Băncii Naționale a României, apetitul pentru cash al...

Pregătiri pentru Sărbători în Domeniul HoReCa: Dotări Esențiale pentru Confortul Clienților

Pe măsură ce sărbătorile se apropie, domeniul HoReCa trebuie să fie pregătit să ofere o experiență de neuitat oaspeților săi. Dotările de calitate nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă