5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialWall Street, in cadere libera

Wall Street, in cadere libera

» Respingerea in Camera Reprezentantilor a planului de salvare a economiei americane a aruncat Wall Street in cadere libera, indicele Dow Jones inregistrand o scadere record de 777 puncte, cu mult peste cele 684 de puncte in minus din prima zi de operare a Bursei dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Criza de pe Wall Street, comparata de unii analisti si oameni de afaceri cu cea
din 1929, a contaminat si bursele europene si asiatice, desi reactiile acestora au fost mai putin dramatice. Republicanii si democratii se acuza reciproc pentru respingerea planului, in timp ce in
Franta si Marea Britanie liderii si partidele sustin ca vor aborda solidar problemele financiare.

La doar un minut de la anuntarea rezultatului votului din Camera Reprezentantilor (228 de voturi impotriva planului de salvare si 205 pentru plan), indicele Dow Jones scazuse deja cu 100 de puncte, pana la inchiderea bursei inregistrand o prabusire mai grava decat cea provocata de atacurile teroriste de la 11 septembrie. Indicele Nasdaq a scazut, de asemenea, cu 9,1 procente.
Republicanii si democratii au inceput imediat sa se acuze reciproc pentru acest dezastru, primii invocand discursul rostit chiar inainte de vot de presedintele Camerei Reprezentantilor, democrata Nancy Pelosi, care, in loc sa incerce sa calmeze spiritele, a acuzat administratia republicana ca a adus tara in criza.

"De prea mult timp, de opt ani, acest guvern a urmat o linie ideologica de dreapta, fara supraveghere, fara disciplina, fara reglementare, care ne-a lasat fara locuri de munca, fara capital, a creat haos", a spus Pelosi, facandu-i pe reprezentantii republicani sa se gandeasca de doua ori in privinta unui vot comun cu democratii.
Pe de alta parte, acestia din urma sustin ca discursul lui Pelosi nu a avut un impact atat de important si ca, oricum, intr-un an electoral nu exista nici o sansa sa fie adoptat un proiect legislativ care a provocat in randul alegatorilor o puternica reactie de respingere, acestia asaltandu-i cu telefoane si e-mailuri pe reprezentantii lor in Congres.

"Unii ar risca mai degraba economia (nationala) decat sa piarda alegerile", remarca un deputat democrat, aceasta constatare fiind valabila pentru ambele tabere.
Reprezentantii statelor in care se preconizeaza o cursa electorala stransa au votat, majoritatea, impotriva planului, desi linia Partidului Democrat era favorabila acestuia.
Indiferent de cauze, oficialii americani au fost siliti sa recunoasca dezastrul.
"Legislatia a esuat. Criza a ramas cu noi", a declarat presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi. "Wall Street Journal" comenta, in editia de ieri, ca respingerea planului de salvare este o grava infrangere pentru conducerea politica americana, aruncand in derizoriu acordul la care ajunsesera in weekend Casa Alba si liderii republicani si democrati din Congres.

Presedintele SUA, George W. Bush, s-a declarat "dezamagit" de votul din Camera Reprezentantilor si a promis ca va continua sa lucreze, impreuna cu Congresul, consilierii sai si responsabilii de la Trezorerie si de la Rezerva Federala pentru elaborarea unei "strategii care sa permita un progres".
"Trebuie sa punem in loc ceva care sa functioneze", a declarat secretarul Trezoreriei, Henry Paulson (autorul planului de salvare respins atat de dur), dupa o intalnire de urgenta la care a participat la Casa Alba, impreuna cu presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke.

Senatul va trebui sa scoata castanele din foc
Asteptarile si sperantele se indreapta acum spre Senat, unde sprijinul pentru planul lui Paulson este mai puternic, scrie "Wall Street Journal". Dar nu este suficient ca planul de salvare sa fie votat de camera superioara a Congresului. Vor fi necesare ajustari pentru a face proiectul acceptabil pentru membrii "rebeli" ai Camerei Reprezentantilor.

Miza este ridicata de faptul ca ambii candidati in alegerile prezidentiale, democratul Barack Obama si republicanul John McCain, sunt membri ai Senatului, fiind de asteptat ca ei sa incerce sa isi demonstreze abilitatile de lideri de calibru prezidential, estimeaza "Wall Street Journal".
Pana la adoptarea unor noi reglementari, expertii se asteapta ca Trezoreria sa adopte o abordare "institutie cu institutie", folosind instrumentele administrative de care dispune in prezent si care ii permit sa cumpere ipoteci si alte active de risc de la institutiile financiare in criza, cum ar fi Fannie Mae si Freddie Mac (care au promis transparenta si cooperare deplina cu autoritatile). Guvernul va continua, probabil, sa incerce sa "stinga incendiile" imprumutand institutiile in dificultate, iar Rezerva Federala s-ar putea implica, de asemenea, mai mult. Dar aceste masuri nu vor putea ajunge pana in inima sistemului financiar, subliniaza "Wall Street Journal", citandu-l pe secretarul Trezoreriei, Henry Paulson: "Dispunem de instrumente substantiale, dar insuficiente". Dupa apeluri la calm, dezbaterea a fost amanata pana dupa sarbatoarea evreiasca Rosh Hashana, care se incheie maine. Senatul se va intruni joi.

Reactii
» Critici si initiative
Parlamentarii americani "si-au pierdut capul" cand au respins planul de salvare a economiei, a declarat la stirile de seara ale BBC, fara menajamente, comisarul european pentru Comert, Peter Mandelson. El si-a exprimat speranta ca autoritatile europene vor fi capabile sa "evite iresponsabilitatea si spiritul partinitor pe care le-am vazut la Washington", subliniind ca este crucial ca responsabilii europeni sa actioneze "intr-o maniera rapida si flexibila" pentru a "veni in ajutorul bancilor".
 
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a convocat o reuniune de criza si a propus organizarea unui summit mondial privind criza financiara. Oficiali din Franta, Germania, Italia si Marea Britanie, cele patru puteri europene reprezentate in G7, se vor intalni saptamana viitoare la Paris, pentru a discuta aceasta initiativa. Preocuparea francezilor este cu atat mai mare cu cat si sistemul lor bancar da semne de slabiciune, actiunile bancii franco-belgiene Dexia scazand luni cu aproape 30%. In Marea Britanie, liderul opozitiei conservatoare, David Cameron, a promis, dupa o intrevedere cu premierul laburist, Gordon Brown, ca la Londra nu vor exista divizari partizane in gestionarea crizei financiare.

Premierul nipon, Taro Aso, le-a cerut membrilor cabinetului sau sa ia "masuri ferme" pentru ca economia Japoniei sa nu fie afectata de criza financiara din SUA. "Nu trebuie sa lasam sistemul financiar mondial sa se prabuseasca", a declarat Aso.

Previziuni
» Recesiune
Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie in 2001, a declarat ca se asteapta la o lunga perioada de recesiune in SUA. "Vedem indicele Dow Jones in cadere libera, scazand mai mult decat ne-am fi imaginat. Exista si alte slabiciuni flagrante ale institutiilor financiare. Economia americana se indreapta spre o lunga recesiune", a declarat Stiglitz intr-un interviu publicat ieri de cotidianul italian "La Stampa", adaugand ca "suntem in toiul celei mai grave crize a secolului si, pana nu vom atinge fundul, nu ne vom putea ridica". Stiglitz a estimat ca viitorul presedinte al SUA va fi democratul Barack Obama, intrucat americanii nu vor vota, in aceste conditii, tot pentru o administratie republicana. Omul de afaceri mexican Carlos Slim, posesorul celei de-a treia averi din lume, a estimat ca aceasta este cea mai grava criza financiara de dupa crahul din 1929. "Sunt instrumente pentru a atenua criza, dar nu si pentru a reduce panica pe care aceasta a provocat-o pe pietele (financiare)", a spus Slim.

"Legislatia a esuat. Criza a ramas cu noi." Nancy Pelosi, presedintele Camerei Reprezentantilor

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...

Noi obligații de raportare pentru companiile locale: cifra de afaceri realizată în România, evidențiată separat

Companiile care depun raportări contabile anuale la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) vor fi obligate, începând cu anul 2025, să evidențieze într-o rubrică...

Mohamed Salah, final de drum la Liverpool. „Ultimul meu an la club”

Mohamed Salah, atacantul celor de la Liverpool, a confirmat că se pregătește pentru ultimul său sezon pe Anfield, întrucât negocierile pentru prelungirea contractului au...
Ultima oră
Pe aceeași temă