5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialUrmarit pentru genocid, Mladici danseaza la nunti

Urmarit pentru genocid, Mladici danseaza la nunti

» Difuzarea de catre televiziunea bosniaca a unor imagini  cu fostul lider militar al sarbilor bosniaci Ratko Mladici pune din nou sub semnul intrebarii cooperarea Serbiei cu TPI.

Postul de televiziune bosniac Federation TV a transmis un grupaj de inregistrari video de aproximativ 20 de minute, in care apare fostul lider militar al sarbilor bosniaci Ratko Mladici, in plimbari, la restaurante si chiar la petreceri. Unele dintre imagini sunt "foarte recente, poate chiar din iarna trecuta" si il arata pe Mladici plimbandu-se la munte, prin zapada, impreuna cu sotia si cu nora sa, care la un moment dat arunca spre el cativa bulgari de zapada. Imaginile ar fi putut fi filmate de fiul lui Mladici. Locul in care a fost facuta filmarea nu a fost identificat, parand sa fie vorba despre o statiune de sporturi de iarna.
Pe anumite imagini se poate vedea data la care au fost inregistrate, martie 2007. In acestea, Mladici apare alaturi de alte persoane, printre care, potrivit televiziunii bosniace, s-ar afla si seful Statului Major al Armatei sarbe bosniace in functie la acea data, Manojlo Milovanovici. O alta secventa este datata in anul 2000 si il arata pe Mladici la o casatorie, in apropiere de Sarajevo. Mladici mai apare in imagini filmate la nunta fiului sau si tinand in brate doi bebelusi, prezentati ca fiind nepotii sai.

Ministrul sarb pentru Cooperare cu Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie, Rasim Ljajici, sustine insa ca imaginile despre care televiziunea a afirmat ca ar data de iarna trecuta ar fi fost filmate, de fapt, in urma cu opt ani, difuzarea lor avand drept scop "minimizarea progreselor" inregistrate de Serbia in privinta colaborarii cu TPI.
Ratko Mladici este cautat de justitia internationala din 1995, cand a fost pus sub acuzare de TPI pentru genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii in timpul razboiului din Bosnia (1992-1995), in special pentru masacrul de la Srebrenita, unde au fost ucisi 8.000 de barbati si adolescenti musulmani, in 1995, si pentru asediul de 43 de luni al orasului Sarajevo.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital joi, după finalizarea "cu succes" a intervenţiei de ablaţie a prostatei, a anunţat biroul premierului,...

ROBOR la 3 luni deschide anul 2025 la 5,92%: Stabilitate față de finalul anului trecut

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, își menține nivelul de 5,92%...
Ultima oră
Pe aceeași temă