5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialPartaj cu "bomba"

Partaj cu „bomba”

Explozia si incendiul care au dus, luni, la prabusirea unei cladiri cu patru etaje din Upper East Side (cea mai luxoasa zona a Manhattan-ului) au fost provocate chiar de proprietarul cladirii, medicul internist de origine romano-ungara Nicholas Bartha, in varsta de 66 de ani, au scris „The New York Times” si alte media americane. El nu a fost singura victima a tragediei; zece pompieri si o trecatoare au fost raniti.
Pentru Nicholas Bartha, originar din Romania, „visul american” abia indeplinit s-a transformat intr-un cosmar. Impreuna cu sotia sa, Cordula, evreica originara din Olanda, pe care a cunoscut-o cand studia medicina la Roma, in 1973, el s-a mutat in New York in 1974. La inceput, cuplul a locuit, impreuna cu parintii lui Nicholas Bartha, in Rego Park, Queens.
In 1980, doctorul Bartha a descoperit casa visurilor lui: o cladire de patru etaje situata la interesctia dintre 34 East si strada 62, intre Park si Madison Avenue, in Upper East Side – Manhattan. Potrivit documentelor familiei, cladirea a fost cumparata de Nicholas si parintii lui. Intreaga familie s-a mutat in cladire in 1986. Ira E. Garr, un vechi prieten al doctorului, care i-a fost si avocat, isi aminteste ca acesta ar fi exclamat: „Asta este! Aici vreau sa imi petrec restul vietii”. Din pacate, mutarea in casa de vis nu i-a purtat noroc doctorului. Muncind prea mult, el s-a instrainat de familie. Acelasi prieten a povestit pentru „The New York Times” ca, timp de doi ani, Nicholas si sotia lui nu au vorbit deloc. Pana la urma, in octombrie 2001, Cordula a inaintat divortul si si-a reluat numele dinaintea casatoriei, Hahn.

Un divort urat, incheiat exploziv
La proces, Cordula a declarat ca Nicholas punea prin casa obiecte „decorate” cu zvastica, provocandu-i traume emotionale cu atat mai grave cu cat, evreica fiind, ea se nascuse in Olanda ocupata de nazisti.
Ira E. Garr a declarat ca Nicholas Bartha nu ar fi vrut sa divorteze: „Nu o iubea (pe Cordula), dar nu putea accepta divortul, nu suporta sa fie singur”.
Prin hotarare de divort, Nicholas Bartha a fost obligat sa ii plateasca fostei sale sotii 1,23 milioane de dolari si o pensie alimentara de 2.000 de dolari pe luna, timp de trei ani. Cladirea din Manhattan, evaluata atunci la 5 milioane de dolari, nu a fost considerata insa proprietate comuna, astfel incat Cordula Hahn nu a putut sa ridice nici o pretentie.
La inceputul anului 2005, Curtea de Apel a schimbat insa aceasta hotarare, stipuland ca si cladirea este proprietate comuna, „indiferent de titlul de proprietate”, pe care nu aparea si numele Cordulei. Decizia a fost atat de neobisnuita incat a facut subiectul unui articol de prima pagina din „New York Law Journal”. Bartha a fost atat de afectat incat nu a mai raspuns nici la telefoane, nemaifiind de gasit. Chiar si fara aceasta decizie, lui Nicholas Bartha i-ar fi fost greu, daca nu imposibil, sa pastreze casa, pentru ca nu avea de unde sa ii dea fostei sotii 1,23 milioane de dolari, la care aceasta avea dreptul, potrivit primei hotarari judecatoresti pronuntate dupa divort.

„Voi pleca de-aici doar mort!”
Nicholas Bartha a intrat in cea mai crunta depresie. El avea deja la activ cateva tentative de sinucidere, scrie „The New York Times”. In urma cu trei sau patru ani, se incuiase in cabinet, in care imprastiase din abundenta insecticid. Asistenta lui a spart usa si a reusit sa il scoata de acolo. Anul trecut, partenerul lui l-a gasit lesinat la subsol, cu gazul pornit.
In lunea fatidica, la 7.30 dimineata, el a transmis prin e-mail un mesaj fostei sale sotii, dar si guvernatorului statului New York, George Pataki, guvernatorului Californiei, Arnold Schwarzenegger, si unor vedete ale postului de televiziune Fox News. „Cand vei citi aceste randuri, viata ta va fi schimbata pentru totdeauna. O meriti pe deplin”, i-a transmis el fostei sotii, adaugand: „Ai vrut totdeauna sa vand casa. Ti-am spus mereu ca voi pleca de-aici doar mort! Iar tu m-ai ridiculizat. Ar fi trebuit sa ma iei in serios!”. In acest mesaj apare si referirea la exproprierile din Romania comunista, din 1947.
21 de minute mai tarziu, angajatii clubului Links din cladirea alaturata au telefonat la compania de gaz Con Edison, anuntand ca simt miros de gaz. La ora 8.45 s-a produs explozia.
Surprinzator, echipele de pompieri sosite la fata locului l-au gasit pe doctorul Bartha in viata si constient. El a tinut legatura, prin telefonul mobil, cu salvatorii. Chiar daca a intentionat initial sa se sinucida, el i-a rugat pe pompieri sa il salveze.

Casa conspirativa
Ieri, Nicholas Bartha era in stare critica la spital, dupa ce suferise arsuri foarte grave pe 30 la suta din corp. Zece pompieri si patru trecatori au fost si ei raniti, unul fiind, ieri, in stare grava. Medicul era singur in cladire in momentul exploziei. Cladirea a fost folosita ca loc secret de intalnire pentru un grup de personalitati din New York, care au adunat informatii pentru presedintele Franklin D. Roosevelt, inaintea si in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Grupul, care isi luase numele „The Room” („Camera”), a fost infiintat in 1917 de catre Vincent Astor (prieten apropiat al lui Roosevelt), editorul Nelson Dubleday, Withorp W. Aldrich (presedintele Chase National Bank), Kermit Roosevelt (unul dintre fiii lui Theodore Roosevelt), Marshall Field III (mostenitorul intemeietorului supermagazinului Marshall Field din Chicago) si David K.E. Bruce (viitor ambasador al SUA in Franta, Germania de Vest si Marea Britanie) si filantropul William Rhinelander Stewart. Intre cei care au frecventat „Camera” s-a numarat si scriitorul Somerset Maugham, fost agent secret in primul razboi mondial.
Expropriat ca in Romania comunista din 1947
Intr-un mesaj electronic, Nicholas Bartha spune ca nu va permite sa fie expropriat in SUA „asa cum au facut comunistii in Romania, in 1947”. El a acuzat si sistemul juridic american, spunand ca acesta este corupt si ca l-a ucis si pe fratele sau, iar acum il ucide pe el.

Cele mai citite

Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 4% la finalul anului 2024

La finalul anului 2024, rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) au atins valoarea de 62,13 miliarde euro, înregistrând o creștere de 4%...

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...

Horoscop 4 ianuarie 2025. Balanțele se simt melancolice

Horoscop 4 ianuarie 2025. Vezi ce îți rezervă astrele pentru această zi, fiind și prima de weekend din noul an. Horoscop 4 ianuarie 2025 Berbec: Azi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă