» Abhazia si Osetia de Sud au invocat amandoua proclamarea unilaterala a independentei de catre Kosovo ca argument pentru cererea lor de autodeterminare.
Responsabilii politici occi-dentali continua sa respinga ideea ca ar exista un "precedent kosovar", secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, explicand din nou, in contextul crizei din Georgia, ca in cazul Kosovo, care a fost mult timp sub administratie ONU, a fost vorba despre o "traiectorie speciala", care nu se va mai putea repeta.
Abhazia si Osetia de Sud nu par sa vrea sa inteleaga aceste nuante, iar Rusia abia astepta un prilej pentru replica: "V-am spus noi!" si pentru "reglarea de conturi". "Fara chestiunea independentei Kosovo, nu cred ca istoria s-ar fi accelerat atat de mult" in Georgia, a estimat Alain De Neve, de la Institutul regal superior de aparare din Belgia, intr-o analiza realizata de AFP. "Opozantii fata de recunoasterea independentei Kosovo s-au temut mai ales ca aceasta ar declansa o serie de declaratii de independenta, dar s-a provocat interventia unui stat, Georgia, care urmarea sa-si pastreze controlul asupra intregului sau teritoriu", a adaugat De Neve. Ideea "accelerarii" evenimentelor din Caucaz a fost expusa ieri si de ministrul sarb de Externe, Vuk Jeremici, care a estimat ca "precedentul periculos" reprezentat de proclamarea unilaterala a independentei Kosovo a "destabilizat" Caucazul mai repede decat s-a crezut. Jeremici a subliniat ca "problema suveranitatii si integritatii teritoriale" nu poate fi reglementata pe cale militara, aratand ca Belgradul a cerut avizul Curtii Internationale de Justitie cu privire la Kosovo, "cautand o solutie care sa respecte dreptul international". "Prin separarea Kosovo, Rusia a obtinut o justificare puternica pentru actiunea sa (…) Ma tem ca vom lupta mult timp cu consecintele acestui precedent, si nu doar in Caucaz", a avertizat presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, la o saptamana dupa declansarea ostilitatilor din Georgia.