6.1 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Ambuscada" impotriva lui Brown

„Ambuscada” impotriva lui Brown

» Proiectul unui pachet de stimulare a economiei globale in valoare de doua trilioane de dolari, pe care Gordon Brown ar fi urmat sa il supuna aprobarii Summitului G20, a provocat reactii vehemente.

Publicarea, sambata, in presa germana a unui proiect de stimulare a economiei globale in valoare de doua trilioane de dolari, in principal prin reduceri de taxe, sustinut de premierul britanic Gordon Brown, a fost interpretata drept o "ambuscada" care risca sa compromita Summitul G20, atragand asupra Germaniei chiar acuzatii ca "face jocuri murdare" pentru a submina planurile americano-britanice.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a fost prima care a reactionat, declarand categoric: "Nu voi lasa pe nimeni sa imi spuna ca trebuie sa cheltuim mai multi bani". Ministrul spaniol al Finantelor, Pedro Solbes, a respins, de asemenea, ideea suplimentarii fondurilor pentru relansare, spunand ca atat el, cat si "restul colegilor din zona euro cred ca nu mai este loc pentru noi planuri de stimulare fiscala". Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a subliniat ca "reforma radicala a capitalismului" este mai importanta decat scutirile sau reducerile de taxe.

Dupa aceste reactii, dar si in urma manifestatiei de sambata de la Londra, care a reunit sub sloganul "Put People First" (Puneti oamenii pe primul loc) aproximativ 35.000 de participanti, peste asteptarile organizatorilor, Gordon Brown, aflat la sfarsitul unui turneu in America Latina, a dat asigurari ca documentul publicat nu este decat o varianta preliminara de lucru si ca suma de doua trilioane de dolari nu reprezinta valoarea unor fonduri suplimentare, ci fondurile deja alocate de membrii G20.
In aceste conditii, asteptarile de la Summitul G20 sunt extrem de scazute, un economist de la Washington declarand pentru "Times" ca "va fi un comunicat foarte lung, dar care nu va spune prea multe". Oficiali britanici estimau, de asemenea, ieri, ca este foarte probabil ca deciziile privind un nou impuls pentru economia globala sa fie amanate pana la o reuniune a sefilor de guvern din G20, care ar urma sa aiba loc in toamna, in Asia sau in Australia.

» Nu uitati Europa de Est!
Miliardarul american George Soros a avertizat recent ca "este important" ca Europa de Est si tarile in curs de dezvoltare sa nu fie uitate la Summitul G20, intrucat ele resimt criza "mult mai grav" decat tarile dezvoltate. "Capitalurile au fugit de la periferie pentru a se intoarce la centru: din acest motiv, regiuni promitatoare ca Europa de Est sau tari ca Brazilia sunt astazi lovite dur", a explicat Soros. Potrivit site-ului "News Today", la reuniunea G20 la nivel inalt de la Londra se va confirma pachetul de 250 de miliarde dolari preconizat de FMI pentru ajutarea tarilor cel mai afectate de criza, pachet care ar putea fi dublat la 500 de miliarde dolari pana la sfarsitul anului.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...

România se pregătește să inaugureze aproape 300 km de autostradă și drum expres în 2025

Conform datelor oferite de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și analizate de ECONOMICA.NET, România ar putea inaugura în 2025 aproximativ 295...

Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 4% la finalul anului 2024

La finalul anului 2024, rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) au atins valoarea de 62,13 miliarde euro, înregistrând o creștere de 4%...
Ultima oră
Pe aceeași temă