Aproape jumatate din suprafetele semanate cu grau in judetul Timis au fost secerate, in timp ce recoltarea orzului s-a incheiat de pe toate cele 21.486 de hectare. Directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), Simona Jurca, a declarat ca din cele 123.035 de hectare semanate cu grau au fost secerate peste 42.000 de hectare, in hambare ajungand deja aproape 160.000 de tone de grau.
Productia medie de grau la hectar este de 3.322 de kilograme, iar cea de orz este de 3.130 de kilograme. Pe de alta parte, producatorii agricoli si reprezentantii asociatiilor agricole estimeaza un pret al graului de 2.750 lei vechi pe kilogram, iar la orz, de 2.800-2.900 de lei vechi pe kilogram, in timp ce oficialitatile vehiculeaza preturi aproape duble.
Cea mai mare productie de paioase a fost obtinuta in 2004, cand s-au cules peste 5.000 de kilograme la hectar. Desi inundatiile au compromis o parte din productia de grau, anul trecut s-au recoltat 3.390 kg la hectar, cu aproape 70 de kilograme mai mult decat in acest an.
„In situatia in care pretul real al unui kilogram de grau este de 4.500 de lei vechi, preturile oferite taranilor, de 2.300-2.500 de lei vechi/kg, sunt ridicol de mici si exista perspectiva unor pierderi imense. In aceste conditii, importul de grau ar fi o grava eroare. Statul ar trebui sa se stabileasca un pret minim garantat, de referinta, si sa se gaseasca stimulatoare pentru piata”, a declarat deputatul PD Valeriu Tabara, fost ministru al Agriculturii si actual vicepresedinte al Comisiei pentru Agricultura, Silvicultura, Industrie Alimentara si Servicii Specifice din Camera Deputatilor.
„Preturile sunt foarte mici si piata inca nu se misca. Taranii nu vand la preturile oferite de procesatori, de 2.200-2.300 de lei vechi/kg, intrucat asta ar insemna sa nu-si acopere nici macar investitia. Este al treilea an consecutiv cu preturi foarte mici la grau si ii baga in faliment pe toti”, a spus, la randul sau, seful DADR, Paul Parsan.
Agricultorii din judet sunt nemultumiti de faptul ca in tara sunt introduse mari cantitati de grau din Ungaria, produs subventionat in tara vecina, care se comercializeaza cu 1.000 de lei vechi/kg mai ieftin decat costului graului autohton, fiind facuta concurenta neloiala producatorilor interni.