0.4 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialLacul Ursu – marea helioterma a Transilvaniei

Lacul Ursu – marea helioterma a Transilvaniei

– Zona Sovata este renumita in toata Romania pentru apele sarate.

– Turistii cauta aici actiunea binefacatoare a apei, dar si distractiile oferite de statiune.

Sute de turisti din toata Transilvania vin in fiecare weekend in statiunea Sovata din judetul Mures pentru apele sarate din Lacurile Ursu si Alunis, Verde, Negru, Rosu, Mierlei si serpilor, care au diverse proprietati terapeutice. Statiunea asezata pe un munte de sare in mijlocul unei paduri extrem de frumoase din Carpatii Orientali, la doar o ora de mers cu masina de orasul Targu-Mures, functioneaza ca un fel de mare pentru ardelenii care nu ajung pe plaje in timpul verii. In plus, aici gasesc marea si muntele la un loc.

Salina de la Praid
La doar cativa kilometri, se gaseste si salina de la Praid unde se trateaza diverse boli respiratorii. Turistii care coboara in salina trebuie sa fie bine imbracati, doarece diferenta de temperatura dintre salina si suprafata poate sa atinga, uneori, cateva zeci de grade Celsius. In salina, deseori, turistii pot asculta diferite concerte simfonice ori sa participe la slujbele religioase oficiate in capela subterana, folosita deopotriva de ortodocsi, catolici si protestanti. Tot aici, ei pot practica diferite sporturi, pentru ca aerul sarat este foarte bun pentru tratarea afectiunilor respiratorii.

Inghesuiala mare, dupa buget mic
In ciuda preturilor mari si a aglomeratiei, Sovata atrage sute de turisti zilnic, iar pe aleile din statiune e nevoie ca politistii sa dirijeze circulatia in fiecare weekend. Pe "plajele" de lemn amenajate in jurul lacurilor Ursu si Alunis nu ai loc sa arunci un ac. Faima Sovatei se datoreaza in mare parte lacului Ursu, lac helioterm. Aici, vara temperatura apei variaza in functie de acumularea caldurii solare in apa sarata. Apa calda este protejata de un strat de apa proaspata provenita din raulete, care nu se amesteca cu apa sarata, ci se mentine la suprafata, deci care actioneaza ca un izolator termic.

Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu (18,4 m adancime), cel mai mare lac heliotermal din Europa, sa varieze intre 10-20°C la suprafata, 30-40°C la adancimea de 1 m si 40-60°C la adancimea de 1,5 m. Astfel ca cei care se trateaza aici au parte de o senzatie cu totul inedita atunci cand merg sa se scalde.

Tratament pentru multiple boli
Statiunea este indicata pentru tratamentul bolilor ginecologice dar si pentru afectiuni degenerative, inflamatorii si reumatismale, stari posttraumatismale, pentru boli ale sistemului nervos periferic, tulburari endocrine, boli cardiovasculare. Aici, turistii gasesc hoteluri cu dotari multiple si la preturi piperate, dar si pensiuni relativ ieftine. Pentru ca este un lac helioterm, lacul "Ursu" are un regim special. Este deschis doar pana la orele 18.00 si scaldatul este interzis intre orele 13.00-15.00. Biletul pentru o zi costa 18 lei si odata ce clientul au trecut de poarta nu mai poti iesi si patrunde din nou in pretul aceluiasi bilet. Acest lucru obliga oarecum turistii care nu si-au adus mancare cu ei sa pranzeasca pe terasele din jurul lacului, la preturi mari. In schimb lacul Alunis, aflat la cateva sute de metri distanta de lacul Ursu, in mijlocul unei paduri, nu se inchide la pranz si are o mica imprejmuire pentru cei mici. Din pacate, pe fundul acestui bazin improvizat sunt niste scanduri alunecoase pe care daca ar pasi vreodata inspectorii OPC, nu e sigur ca ar scapa fara cateva lovituri serioase.

In ce priveste accesul, drumul judetean ce face legatura intre Reghin si Sovata este dezastruos, desi in ultimii ani a suferit oarecari imbunatatiri. Mult mai recomandabil este circulatia pe DN13A dinspre Targu Mures.

OFERTA
Turistii care aleg Sovata pot savura delicioase mancaruri traditionale din zona Secuimii. Ei pot incepe cu o ciorba picanta de fasole cu carnaciori sau cu un lucskos, ciorba de varza cu costita afumata. La fel doi, turistii nu trebuie sa rateze gulasul, tocanita de cartofi cu carne de vita, asezonata cu muraturi dulci sau cu salate din legume de sezon. Ca desert, ei pot servi kurtos-kolacs, cozonacii secuiesti presarati cu nuca si cu zahar, sau vargabeles, prajiturile cu branza dulce si cu stafide. Bineinteles, mancarurile pot fi udate cu tuica de prune, cu bere Mures ori Ursus sau cu vin de Tarnave.

Cele mai citite

Linie specială de Revelion în Bucureşti: Autobuzul N41, disponibil între Piaţa Presei şi Ghencea

Nicuşor Dan a anunţat şi devierea liniilor 19, 23, 311 şi 330, începând cu ora 23:00, pe 31 decembrie Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan,...

Sfântul Vasile cel Mare. Câți români sărbătoresc în prima zi a anului

Pe 1 ianuarie se sărbătorește Sfântul Vasile cel Mare, iar peste 496.000 de români își celebrează onomastica. Sfântul Vasile cel Mare, sărbătorit pe 1...

Enriko Papa, la un pas de transferul la Gloria Buzău?

Albanezul cu experiență în Superliga, aproape de revenire. Transferul s-ar putea oficializa în perioada următoare. Enriko Papa (31 de ani), fostul mijlocaș al echipelor FC...
Ultima oră
Pe aceeași temă