Fostul sef al Inspectoratului de Politie al judetului Bihor, chestorul Gheorghe Chereji, a renuntat la procesul intentat Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), prin care contesta schimbarea sa din functie. In schimb, el a pornit o actiune prin care incearca sa discrediteze actuala conducere a IPJ.
Chereji a fost numit de curand la sefia Agentiei Judetene Antidrog, dupa ce, luni la rand, a incercat sa tina cu dintii de functia lui din politie. Chestorul a fost schimbat din functia de comandant al Politiei bihorene la inceputul acestui an. El nu a fost de acord cu destituirea, motiv pentru care a hotarat sa conteste in instanta decizia luata de MAI, dupa ce un control de la Bucuresti a descoperit ca Gheorghe Chereji se face vinovat de abuzuri grave.
Printre neregulile care i-au fost imputate chestorului se numara falsi-ficarea bilanturilor IPJ, pentru a iesi cu fata curata la Bucuresti si punerea in carca unor infractori minori a zeci de furturi cu autori necunoscuti. Totodata, comisia a mai constatat si ca in urma cu vreo doi ani, la Chereji in birou a venit un infractor dat in urmarie generala pe tara, care i-a cerut acestuia sa-i inlesneasca un contract cu o fabrica de zahar din Oradea. Conform aceluiasi raport, pentru a sta bine la capitoul infractiuni, Chereji dadea ordin ca in cazul in care o societate comerciala depunea o plangere pentru un furt, aceasta sa fie inregistrata ca „reclamatie” si nu era pusa in miscare actiunea de incepere a urmaririi penale. Neregulile descoperite nu se termina, insa, aici.
In urma verificarilor efectuate de Corpul de Control s-a constatat ca fostul sef al IPJ a ascuns un dosar penal, dar a refuzat sa puna in aplicare ordonanta unui procuror si „a favorizat cu voie infractiuni”. Dupa controlul de la Bucuresti, Chereji a fost destituit si pus la dispozitia Inspectoratului General al Politiei Romane, iar toti adjunctii sai si alti cativa sefi din cadrul institutiei au fost demisi din functii. Chestorul a considerat, insa, nedreapta decizia ministerului si a contestat-o in instanta.
In urma cu catva timp, Chereji a renuntat sa-si mai faca dreptate in Justitie, nu inainte, insa, de a fi numit sef al Agentiei Antidrog. El a inceput, in schimb, o actiune de discreditare a actualei conduceri. Potrivit unor surse din cadrul IPJ, chestorul ar fi trimis la Bucuresti mai multe sesizari in care il acuza pe actualul comandant al institutiei, comisarul Liviu Popa, de o serie de nereguli, printre care faptul ca acesta ar primi o serie de favoruri de la un valutist din Oradea.
Ca urmare, la institutie a descins un control, iar rezultatele verificarilor nu au fost facute publice inca.