18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialWikiLeaks publică peste 21.000 de e-mailuri ale campaniei lui Macron. Datele au...

WikiLeaks publică peste 21.000 de e-mailuri ale campaniei lui Macron. Datele au fost furate în timpul campaniei electorale din Franța

WikiLeaks a anunțat luni că a publicat o arhivă de peste 21.000 de e-mailuri asociate cu figuri cheie în campania electorală a președintelui francez Emmanuel Macron, relatează Reuters citată de Agerpres.

Datele furate au apărut inițial pe internet în mai, în ajunul cursei prezidențiale franceze între Macron și adversara sa de extremă-dreaptă Marine Le Pen, într-o aparentă încercare de a submina încrederea alegătorilor. 
     
În câteva ore de la scurgerea datelor, echipa lui Macron a declarat că a fost ținta unei "operațiuni masive și coordonate" de hacking. 
     
Informațiile făcute publice au venit prea târziu în campanie pentru a avea vreo influență directă asupra alegerilor, în parte după ce Comisia electorală a țării a avertizat că este o infracțiune republicarea oricărui detaliu din e-mailuri înainte de vot. 
     
De atunci, ziarele franceze au afirmat în legătură cu aceste documente că nu au găsit nimic în ele scandalos. Transformând această scurgere de informații într-o bază de date, WikiLeaks a făcut documentele ușor de căutat pentru oricine cu un browser web. 
     
Atacul cibernetic a fost comparat cu campania pentru alegerile din 2016 în Statele Unite, în timpul căreia, potrivit agențiilor de informații americane, Rusia a intervenit în beneficiul președintelui Donald Trump. Rusia neagă amestecul în alegerile din SUA. 
     
Echipa lui Macron a acuzat de asemenea interese rusești pentru încercări anterioare de a interfera cu campania sa. Kremlinul 
a negat că a fost în spatele unor astfel de atacuri. 
     
În acel moment, WikiLeaks nu a publicat în sine documentele Macron, dar a declarat că va face asta acum după ce a încercat să verifice autenticitatea adreselor de e-mail. 
     
WikiLeaks nu a spus cum au fost obținute e-mailurile. În comunicatul său pe site, WikiLeaks încearcă să pună la îndoială teoria că Rusia a fost în spatele atacului informatic, citând un comentariu făcut de un oficial în securitatea cibernetică al guvernului francez potrivit căruia informațiile scurse ar părea opera unui "individ izolat". 
     
WikiLeaks a declarat că a găsit 21.075 de e-mailuri verificate într-o arhivă de 71.848 de e-mailuri, împreună cu 26.506 de fișiere atașate, pe care le-a publicat de asemenea. E-mailurile au fost trimise într-o perioadă de opt ani, între martie 2009 și aprilie 2017, luna primului tur al alegerilor franceze. 
     
Macron a fost un bancher de investiții în 2009. El nu a mai deținut o funcție aleasă înainte de a câștiga președinția. El și-a anunțat candidatura la președinție în noiembrie 2016. 
     
Biroul lui Macron a refuzat să comenteze. 
     
Organele de aplicare a legii franceze și responsabilii din informații nu au acuzat public pe nimeni pentru atacurile din campanie.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă