16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce a anunțat Theresa May alegeri anticipate în Marea Britanie. Washington...

De ce a anunțat Theresa May alegeri anticipate în Marea Britanie. Washington Post răspunde la principalele întrebări iscate de această decizie | ANALIZĂ

Premierul Theresa May a luat națiunea britanică prin surprindere, marți, când a ajunțat că dorește organizarea de alegeri anticipate în 8 iunie. Cu toate acestea, ea are nevoie de aprobarea a două treimi din Parlament – vot care este, mai degrabă o formalitate. Dacă parlamentarii vor aproba propunerea șefei Executivului, va fi a treia oară în ultimii doi ani când au loc alegeri generale în Marea Britanie, după alegerile parlamentare din 2015 și referendumul pentru ieșirea din Uniunea Europeană, care a avut loc în luna iunie a anului trecut. Într-o analiză, Washington Post răspunde la cele mai importante întrebări privind posibilele alegeri anticipate din 8 iunie.

De ce este nevoie de noi alegeri acum?

Premierul Theresa May și-a motivat decizia precizând că Guvernul pe care îl conduce are nevoie de un nou mandat, în contextul în care Marea Britanie se pregătește să poarte negocieri tensionate cu Uniunea Europeană asupra condițiilor în care Regatul se poate despărți de blocul comunitar. 
Ajunsă la conducerea Guvernului abia de nici un an, după ce predecesorul său David Cameron a demisionat, ca urmare a rezultatului referendumului privind Brexitul, Theresa May ar putea dori, prin aceste alegeri, să primească validarea directă a electoratului, notează Washington Post.

„Am ajuns la concluzia că unicul mod pentru a garanta stabilitatea, în următorii ani, este să organizăm aceste alegeri și să caut susținerea dumneavoastră pentru deciziile pe care le voi lua”, a afirmat Theresa May în conferința de presă susținută la Downing Street 10.

De ce s-a răzgândit Theresa May?

Cea mai recentă mișcare a premierului contrazice afirmațiile făcute, în mod repetat, în care dădea asigurări că vor fi organizate alegeri abia în 2020, când expiră mandatul Parlamentului. Deși Conservatorii dețin doar 17 locuri în Parlament, sondajele de opinie arată că popularitatea ei este în creștere, iar poziția partidului se consolidează – în special în defavoarea laburiștilor. Astfel, decizia ar putea urmări obținerea de voturi, înainte ca un public britanic divizat să se confrunte cu consecințele deciziei de a părăsi blocul comunitar.


The Telegraph a analizat cum ar putea vota britanicii la alegerile din 2017. Astfel, Conservatorii conduc în sondaje cu 16 puncte procentuale,  43% dintre alegători fiind în favoarea Partidului Conservator, în timp ce laburiștii ar obține doar 27% dintre voturile britanicilor. Partidul Liberal Democrat și Partidul pentru independența Regatului Unit (UKIP) sunt la egalitate, astfel că ar urma să beneficieze de susținerea a 10% dintre alegători. Partidul Verde se află în coada sondajului, cu 4 puncte procentuale.

Spre deosebire de anul 2015, conservatorii au câștigat cinci puncte în sondaje, iar liberal-democrații două puncte, în timp ce laburișii au pierdut patru puncte, iar UKIP trei.

Astfel, la alegerile de acum doi ani, 37% dintre cetățeni au optat pentru Partidul Conservator, 30% pentru Partidul Laburist, 13% pentru UKIP, 8% pentru Partidul Liberal Democrat, 5% pentru Partidul Național Scoțian (SNP), 4% pentru Partidul Verde și 3% pentru alții.


 „Avem nevoie alegeri generale și avem nevoie de ele acum, pentru că, la acest moment, avem șansa unică de ne ocupa de această problemă în timp ce Uniunea Europeană ajunge la un acord privind poziția generală pe care o va adopta și înainte să ajungem să discutăm în detaliu despre Brexit”, a mai spus Theresa May.

Ce semnificație au alegerile anticipate pentru Brexit?

În cazul unei victorii fulminante a Theresei May și a conservatorilor, alegerile o vor face pe șefa Executivului să fie mai vocală la negocierile care se vor purta la Bruxelles. În schimb, un scor bun al partidelor de opoziție la alegeri ar puea tempera aceste negocieri, făcând-o pe Theresa May să facă loc concesiilor, subliniază Washington Post.

„May a prins momentul potrivit să își reseteze ceasul, în timp ce negocierile pentru Brexit sunt în desfășurare, dar nu se va produce anularea rezultatelor referendumului de anul trecut. Nu există niciun lider care ar putea ralia vocile anti-Brexit sub forma unei amenințări credibile la adresa Theresei May. Cât de rău poate fi? Reacția liderului laburist Jeremy Corbyn privind alegerile anticipate a evitat orice mențiune cu privire la ieșirea din UE, ceea ce poate fi interpretat ca un semn de teamă”, susține jurnalistul Washington Post Michael Birnbaum. 

 Ce este în neregulă cu Partidul Laburist?

Principalul partid de opoziție se află la cel mai scăzut nivel din 1918, se precizează în analiză. În fiecare dintre alegerile naționale anterioare, o parte a electoratului din clasa muncitoare s-a îndepărtat spre platforme pro-Brexit și anti-imigrare. În februarie, Laburiștii au pierdut un loc în Parlament, pe care îl dețineau din 1935, în detrimentul unui candidat conservator.

Actualul lider al partidului, Jeremy Corbyn, reprezintă o parte din problema cu care formațiunea se confruntă, întrucât acsta a pierdut luni întregi implicându-se într-un conflict devastator cu latura mai moderată a formațiunii.

„Un sondaj decent arată că, într-o confruntare directă între May și Corbin, nici măcar o majoritate a alegătorilor Partidului Laburist nu i-ar putea asigura acestuia fotoliul de premier”, susține jurnalista Karla Adam.
Opoziția lui Corbyn față de ieșirea Marii Britanii din UE a fost moderată. Marți, el a anunțat că susține decizia Theresei May privind organizarea de alegeri anticipate. Cu toate acestea, el are de înfruntat critici dure din partea colegilor săi de partid, întrucât o parte dintre laburiștii din Parlament i-au cerut să își reconsidere atitudinea reluctantă față de mișcarea premierului May, se arată în analiza Washington Post.

Există un alt partid care să o provoace pe Theresa May?

Dat fiind faptul că idealul partidului de extremă dreapta UKIP privind ieșirea din Uniunea Europeană a fost adoptat de Conservatori și că democrații liberali au pierdut teren după alegerile din 2015, nu există niciun alt partid care să concureze cu cel al Theresei May.

„Dacă cineva vrea să evite consecințele unui Brexit dificil și dezastruos, dacă cineva vrea să mențină Marea Britanie pe piața unică, dacă vrea o țară deschisă, tolerantă și unită, aceasta este șansa”, a declarat liderul Paridului Liberal Democrat, Tim Farron.

Cu toate acestea, Washington Post subliniază că, în cazul în care ar câștigat teren, va fi, cel mai probabil, la fel de mult în detrimentul laburiștilor, cât și în al conservatorilor.

Ce se întâmplă cu Scoția?

Liderul Partidului Național Scoțian, Nicola Sturgeon, a afirmat că deciza Theresei May de a propune organizarea de alegeri anticipate reprezintă „un calcul politic eronat de mare amploare”. 

Cu toate acestea, analiștiii se așteaptă ca formațiunea să își păstreze influența asupra locurilor pe care Scoția le deține în Parlament. Mai mult, ar reprezenta un motiv în plus pentru a pleda în favoarea independenței Scoției.

În luna martie, Theresa May a refuzat cererea Nicolei Sturgeon privind organizarea unui al doilea referendum pe tema independenței, pe motiv că „ar fi iresponsabil ca oamenii să își exprime votul, în contextul în care condițiile Brexitului nu sunt încă foarte clare. Este greu de înțeles de ce același motiv nu poate fi invocat când vine vorba despre alegerile anticipate”, notează The Economist, citat de Washington Post.

Între timp, noile alegeri ar putea înrăutăți criza politică Irlanda de Nord, avertizează sursa citată.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă