16 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Crimeea: Zeci de indivizi cu cagule patrulează în jurul Parlamentului din...

UPDATE. Crimeea: Zeci de indivizi cu cagule patrulează în jurul Parlamentului din Simferopol. Autorităţile devansează data referendumului privind statutul Crimeei

UPDATE: Putin are undă verde de la Parlament să intervină militar în Ucraina

 

UPDATE:

Noul premier din Crimeea, Serghei Aksionov, a decis organizarea pe 30 martie a referendumului privind statutul regiunii autonome proruse, informează BBC, conform Mediafax. 

Iniţial, Parlamentul din Crimeea stabilise plebiscitul pe 25 mai.

Parlamentul din Crimeea a explicat că referendumul vizează “îmbunătăţirea statutului autonomiei regionale şi extinderea competenţelor”, informează BBC.

“Potrivit principiilor care stau la baza democraţiei, plenul Parlamentului Crimeei consideră că singura cale de ieşire din situaţie este recurgerea directă la popor. Suntem încrezători că doar organizând un referendum pe tema îmbunătăţirii statutului autonomiei şi extinderea competenţelor sale, crimeenii vor putea să determine viitorul autonomiei ei înşişi, fără presiuni externe”, a declarat Oksana Korniciuk, secretarul de presă al Parlamentului. Ca urmare a “preluării neconstituţionale a puterii în Ucraina de către naţionalişti radicali susţinuţi de bande înarmate”, pacea şi ordinea în Crimeea sunt “sub ameninţare”, a subliniat ea.

Rusia a trimis 6.000 de militari în Crimeea, estimează KievulAproximativ 6.000 de militari ruşi au fost trimişi în Peninsula Crimeea, estimează Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce Moscova susţine că mobilizarea trupelor este în concordanţă cu acordurile militare cu Kievul, conform AFP.

Serviciile de securitate ucrainene sunt în stare de alertă maximă în regiunea autonomă Crimeea, dar premierul Arseni Iaţeniuk a dat asigurări că armata ucraineană nu va reacţiona la “provocările” Rusiei.

Rusia avertizează că nu va ignora solicitarea de asistenţă formulată de noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, conform unuui comunicat al Kremlinului, conform Mediafax. 

“Rusia nu va ignora această solicitare”, a declarat un oficial din cadrul Preşedinţiei Rusiei, citat de RIA Novosti.

Conform AFP, noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere să restabilească “pacea şi calmul” în această provincie prorusă.

Zeci de indivizi cu cagule şi având arme automate au ocupat poziţii, sâmbătă dimineaţă, în jurul Parlamentului regiunii autonome ucrainene Crimeea, în Simferopol, conform Mediafax.

Ucraina a denunţat încălcarea spaţiului aerian de către Rusia, cerând revenirea imediată a elicopterelor ruse la baze, conform unui comunicat al Ministerului ucrainean de Externe, conform Mediafax.

Peste 2.000 de militari ruşi au fost transportaţi pe calea aerului la Simferopol, în sudul Ucrainei, unde staţionează flota rusă la Marea Neagră, a declarat un oficial de rang înalt ucrainean. Preşedintele ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, a denunţat o “agresiune” rusă şi a cerut Moscovei să-şi retragă trupele.

Citeşte şi: Reuniune a Consiliului de Securitate ONU pe tema crizei din Ucraina

Rusia a mobilizat “câteva sute de militari” în Peninsula ucraineană Crimeea, a afirmat vineri un oficial american din cadrul Apărării, potrivit căruia Statele Unite nu intenţionează în acest moment să riposteze.
 
“Se pare că ei au mobilizat câteva sute de militari”, a declarat pentru AFP acest oficial, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.
 
“Evaluăm situaţia”, a precizat el.
 
Preşedintele ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, a denunţat vineri o “agresiune” rusă şi a cerut Moscovei să-şi retragă trupele. Potrivit reprezentantului său în Crimeea, Serghei Kuniţân, 2.000 de militari ruşi au sosit pe un aeroport militar în apropiere de Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea.
 
 
Potrivit oficialului american din cadrul Apărării, Moscova nu a informat până la acest moment Washingtonul în legătură cu intenţia sa de a mobiliza trupe în Crimeea, unde se află o importantă bază navală rusă, la Sevastopol. Kievul nu a cerut până acum asistenţă militară din partea Washingtonului.
 
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia, vineri, în legătură cu o eventuală intervenţie armată în Ucraina, atrăgând atenţia că aceasta va avea un “cost”, şi a exprimat profunda îngrijorare a Washingtonului faţă de o situaţie “volatilă”.
 
“Suntem profund îngrijoraţi de informaţiile privind mişcări de trupe întreprinse de Federaţia Rusă în Ucraina”, a declarat liderul american în sala de presă a Casei Albe.
 
El nu a confirmat însă declaraţiile preşedintelui ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, care, denunţând o “agresiune” a Moscovei, a afirmat că, vineri, 2.000 de militari ruşi au fost transportaţi pe calea aerului în apropiere de Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea.
Cele mai citite

Excesul de piele de la nivelul pleoapei superioare. Cauzele și tratamentul blefaroșalazisului.

În lumea esteticii și a chirurgiei plastice, excesul de piele de la nivelul pleoapelor, cunoscut sub numele de blefaroșalazis, poate fi mai mult decât...

Zelenski se precipită: Ucraina are nevoie de “o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi...

Din respect pentru peneliști, Ciolacu trece cu PSD în alegeri “prin ei înșiși”

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, vrea să le demonstreze partenerilor de coaliție din Partidul Național Liberal (PNL) că...
Ultima oră
Pe aceeași temă