10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialUn specialist iranian în domeniul nuclear a fost EXECUTAT la Teheran. Ce...

Un specialist iranian în domeniul nuclear a fost EXECUTAT la Teheran. Ce acuzații i s-au adus

Omul de știință iranian Shahram Amiri, expert în domeniul nuclear, a fost executat la Teheran, informează agenția DPA citată de Agerpres.

Shahram Amiri a fost acuzat că făcea spionaj și că a predat informații secrete Statelor Unite, au afirmat duminică oficiali de la Teheran.

“Amiri a transferat informații secrete importante dușmanului nostru și Marelui Satan”, a declarat un purtător de cuvânt al sistemului judiciar din Iran, Hgolam-Hossein Mohseni-Ejei, potrivit agenției oficiale de știri IRNA.

Omul de știință de 39 de ani a fost executat prin spânzurare miercuri la Teheran.

Amiri a fost o figură controversată o perioadă. În unele materiale de presă era numit un ‘avertizor de integritate’ care a părăsit Iranul pentru SUA în 2009 și a divulgat informații privind programul nuclear al Iranului.

În alte materiale de presă s-a scris că Amiri ar fi fost răpit de CIA în Arabia Saudită, dus în SUA și forțat să vorbească.

SUA au respins în mod repetat acuzațiile că expertul nuclear iranian a fost reținut împotriva voinței sale.

Amiri a primit permisiunea de a reveni în Iran în 2010, unde inițial a fost celebrat ca erou național.

El a fost ulterior arestat și condamnat la 10 ani de închisoare pentru spionaj. Oficialii iranieni l-au acuzat apoi că a furnizat în continuare informații secrete către SUA, iar ulterior Curtea Supremă l-a condamnat la pedeapsa capitală.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă