Ucraina ar putea intra în uniunea vamală formată de Rusia, Kazahstan şi Belarus

de maria cocuți , 26 noiembrie 2010
Ucraina ar putea intra în uniunea vamală formată de Rusia, Kazahstan şi Belarus

Ucraina ar putea intra în uniunea vamală formată de Rusia, Kazahstan şi Belarus, a declarat, azi, preşedintele Viktor Ianukovici, provocând îndolieli legate de speranţele acestui stat de a încheia un acord de comerţ liber cu Uniunea Europeană, transmite Mediafax.

"Este posibilă (intrarea în uniunea vamală n.r.), dar există proceduri care trebuie urmate în Ucraina, precum amendarea Constituţiei, fie de către Parlament fie printr-un referendum", a afirmat Ianukovici după o întâlnire cu preşedintele rus Dmitri Medvedev.

Ucraina negociază cu Uniunea Europeană semnarea unui acord de asociere care include şi un pact de comerţ liber, dar autorităţile de la Bruxelles nu au promis nici aderarea la UE nici acordarea statutului de candidat.

Intrarea Ucrainei în blocul comercial dominat de Rusia ar putea afecta un acord cu UE, întrucât uniunea vamală are o politică de comerţ exterior comună, cu legături strânse cu statul rus.

Rusia a lansat uniunea vamală după ce şi-a pierdut răbdarea în aşteptarea intrării în Organizaţia Mondială a Comerţului.

Rusia, Belarus şi Kazahstan au încheiat săptămâna trecută un acord de coordonare a politicilor macroeconomice, element esenţial pentru înfiinţarea zonei comerciale libere în 2012.

După câştigarea alegerilor prezidenţiale în 2009, Ianukovici a orientat politica externă a Ucrainei către Rusia, a renunţat la obiectivul de intrare în NATO şi a prelungit un acord prin care forţele navale ruseşti pot folosi bazele militare ucrainene de la Marea Neagră.

Ianukovici a spus însă că ţara sa rămâne angajată integrării europene şi a cerut UE, principalul partener comercial al ţării, să recunoască potenţialul de stat membru al Ucrainei.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design