12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialUcraina ar putea intra în uniunea vamală formată de Rusia, Kazahstan şi...

Ucraina ar putea intra în uniunea vamală formată de Rusia, Kazahstan şi Belarus

Ucraina ar putea intra în uniunea vamală formată de Rusia, Kazahstan şi Belarus, a declarat, azi, preşedintele Viktor Ianukovici, provocând îndolieli legate de speranţele acestui stat de a încheia un acord de comerţ liber cu Uniunea Europeană, transmite Mediafax.

“Este posibilă (intrarea în uniunea vamală n.r.), dar există proceduri care trebuie urmate în Ucraina, precum amendarea Constituţiei, fie de către Parlament fie printr-un referendum”, a afirmat Ianukovici după o întâlnire cu preşedintele rus Dmitri Medvedev.

Ucraina negociază cu Uniunea Europeană semnarea unui acord de asociere care include şi un pact de comerţ liber, dar autorităţile de la Bruxelles nu au promis nici aderarea la UE nici acordarea statutului de candidat.

Intrarea Ucrainei în blocul comercial dominat de Rusia ar putea afecta un acord cu UE, întrucât uniunea vamală are o politică de comerţ exterior comună, cu legături strânse cu statul rus.

Rusia a lansat uniunea vamală după ce şi-a pierdut răbdarea în aşteptarea intrării în Organizaţia Mondială a Comerţului.

Rusia, Belarus şi Kazahstan au încheiat săptămâna trecută un acord de coordonare a politicilor macroeconomice, element esenţial pentru înfiinţarea zonei comerciale libere în 2012.

După câştigarea alegerilor prezidenţiale în 2009, Ianukovici a orientat politica externă a Ucrainei către Rusia, a renunţat la obiectivul de intrare în NATO şi a prelungit un acord prin care forţele navale ruseşti pot folosi bazele militare ucrainene de la Marea Neagră.

Ianukovici a spus însă că ţara sa rămâne angajată integrării europene şi a cerut UE, principalul partener comercial al ţării, să recunoască potenţialul de stat membru al Ucrainei.

Cele mai citite

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă