Potrivit Washington Post, istoria unei tentative de răpire a unui şef rebel sirian în plină zi în Turcia reflectă creşterea îngrijorătoare a puterii Statului Islamic şi în această ţară.
În cursul ultimului an, Turcia, aliat NATO, a făcut obiectul presiunilor Administraţiei Obama pentru a opri fluxul combatanţilor străini care se îndreptau spre Siria pentru a se alătura islamiştilor radicali. Or, tentativa de răpire de acum câteva zile demonstrează că Statul Islamic a prins deja rădăcini în Turcia şi în rândul celor peste 1 milion de sirieni care au găsit refugiu pe solul turc.
Recent, în localitatea Gaziantep, poliţia turcă a descoperit o uriaşă cantitate de explozibili şi peste 20 de veste pentru atacuri sinucigaşe, estimându-se că ar fi fost stocate de Statul Islamic. Rebelii sirieni moderaţi şi militanţii ce trăiesc în Turcia declară că, pe străzi sau în cafenele frecventate de ei, întâlnesc adesea indivizi pe care îi suspectează că ar aparţine grupului extremist Statul Islamic. Un comandant a declarat că a anulat o întâlnire cu un ziarist într-o cafenea din Sanliurfa, pentru că la o masă vecină identificase un emir sau prinţ al SI. Refugiaţii sirieni precizează că apropierea Sanliurfa de oraşul sirian Raqqa, „capitala” aşa-numitului califat al Statului Islamic, a făcut din această localitate o placă turnantă pentru comandanţii jihadişti, ei venind în oraşul turc pentru a se odihni, a-şi vizita familiile, a se aproviziona. Acum, numeroşi sirieni se tem că extremiştii îşi extind campania de persecuţii contra militanţilor şi rebelilor moderaţi. Khalaf Jurba, ziarist şi militant al opoziţiei siriene, care trăieşte la Sanliurfa, a declarat pentru Washington Post că jihadiştii „au aici celule în adormire şi sunt înarmaţi… De acum suntem toţi în pericol, pentru că ne aflăm pe lista lor”. Ameninţarea Statului Islamic este reală şi dincolo de frontierele Irakului şi Siriei.
Frăţia cu mafia turcă
Tentativa de răpire a lui Abou Issa pe străzile din Sanliurfa, oraş vechi şi pitoresc, frecventat altădată de turişti, a fost relatată de prietenii şi colegii care l-au ajutat să scape. Potrivit publicaţiei americane, patru sirieni au relatat separat incidentul şi declaraţiile lor au coincis. Abou Issa, numele de război al acestui comandant în forţele rebelilor sirieni moderaţi, se întorsese în Siria pustiită de războiul civil, „unde se simte mult mai în siguranţă decât în Turcia”, după cum a precizat unul dintre amicii lui. Combatant sirian cunoscut, care şi-a câştigat un renume luptând contra Statului Islamic, el s-a luptat în Kobane înainte de a veni în Sanliurfa pentru a se odihni şi a se consulta cu alţi rebeli, cu o săptămână înaintea răpirii.
Vineri după-amiază, Abou Issa a plecat cu fiul său Ammar, 20 de ani, la o reuniune în locuinţa unui coleg rebel. Maşina lor era condusă de Abou Maher, un prieten de încredere şi purtător de cuvânt al media în Turcia pentru batalionul insurgenţilor sirieni Liwa al-Raqqa Thuwar. Şoferul s-a abătut din drum şi a ajuns pe o stradă goală. O maşină a apărut în faţă, blocând strada, şi o alta a apărut în spate. Peste o duzină de bărbaţi s-au năpustit asupra vehiculului lor şi Abou Issa şi fiul său au încercat să fugă. Tatăl a fost împuşcat în stomac, iar fiul în picior şi răpitorii au încercat să-i urce într-una dintre maşini. Issa a înţeles că prietenul Abou Maher era un trădător: „Lucra în secret pentru Statul Islamic”. Cei doi ostatici au fost duşi spre oraşul turc de frontieră Akcakale, vecin cu oraşul sirian Tal Abiyad, aflat sub controlul jihadiştilor de peste un an. Majoritatea răpitorilor vorbeau turca, dar doi dintre ei vorbeau araba şi i-au spus lui Abou Issa că aparţin unei bande a mafiei turce. La o fermă izolată aflată pe solul Turciei răpitorii au luat legătura cu oamenii Statului Islamic ce aşteptau la frontieră, urmând să primească 500.000 dolari la predarea lui Issa. Numai că oamenii SI nu intenţionau să dea banii. Fără nici un avertisment, un grup de jihadişti a traversat frontiera în Turcia şi a deschis focul asupra fermei, încercând să-l captureze pe Abou Issa fără să plătească.
Gărzile de frontieră turce au fost alertate de împuşcături şi au venit în zonă. A apărut rapid şi un elicopter cu un proiector. Răpitorii turci şi jihadiştii s-au împrăştiat, abandonându-l pe Abou Issa. Confuz după ce sângerase câteva ore, el a fost salvat de un fermier local, care l-a ajutat să ceară ajutorul prietenilor săi rebeli. Aceştia l-au dus la spital.
Bulgaria. Refugiu pentru sirieni
În câteva luni, cel puţin 7.000 de sirieni au venit în Bulgaria, ţara fiind prea puţin obişnuită cu un astfel de aflux de refugiaţi, care, abandonaţi de stat, sunt total dependenţi de ajutorul bulgarilor. Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi a salutat eforturile Bulgariei pentru primirea refugiaţilor sirieni, un „fenomen nou pentru o ţară care ani de zile a închis frontierele”.