17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSuccesorul Victoriei Nuland, un bun cunoscător al României. Viitorul adjunct al...

Succesorul Victoriei Nuland, un bun cunoscător al României. Viitorul adjunct al Secretarului de Stat este specialist în Europa Centrală și de Est

Președintele SUA, Donald Trump, intenționează să-l nominalizeze pe Wess Mitchell secretar de stat adjunct pe probleme europene și euroasiatice, a anunțat, în urmă cu câteva zile, Casa Albă. În 2005, Mitchell a fondat un think-tank specializat în Europa Centrală și de Est, pe care-l conduce din 2009 până în prezent.

Este vorba de Center for European Policy Analysis (CEPA), unde Wess Mitchell s-a consacrat ca expert în problematica NATO și relații transatlantice. Potrivit Radio Europa Liberă, în cadrul Departamentului de Stat, Mitchell va acoperi o zonă extinsă, cu multe țări și potențiale regiuni de conflict, inclusiv Balcanii și Caucazul. 

Dacă va primi votul Senatului SUA, el o va înlocui pe Victoria Nuland, numită în funcție de fostul președinte Barack Obama, care și-a dat demisia pe 20 ianuarie 2017, data învestirii noului președinte american.
Victoria Nuland a fost considerată personajul-cheie în conflictul din Ucraina, dar atribuțiile sale au fost diminuate de către Rex Tillerson, actualul secretar de stat, care l-a desemnat pe Kurt Volker, ambasadorul american la NATO în ultimele două administrații, reprezentant special pentru această țară. 

În timpul alegerilor prezidențiale din 2012, Wess Mitchell a făcut parte din echipa de securitate națională a candidatului republican Mitt Romney. 

A susținut o conferință la București

În noiembrie 2014, cu puțin timp înaintea alegerilor prezidențiale  din România, Wess Mitchell a susținut o conferință la Facultatea de Drept din București, intitulată „România după Războiul din Ucraina: amenințări și oportunități“. 
„România liberă“ vă prezintă cele mai importante declarații făcute cu acel prilej, pentru a încerca să anticipăm care vor fi obiectivele principale ale mandatului său, în actualul context geopolitic regional, foarte puțin diferit de cel de acum trei ani.

• „Pentru prima dată în această generație, România are un prădător în ecosistemul său. Sub conducerea lui Vladimir Putin, Rusia a reapărut ca un stat nemulțumit din punct de vedere teritorial, capabil militar și ideologic antioccidental, cu capacitățile și intențiile de a răsturna soluționarea post-1991 în vecinătatea sa.“

• „Renașterea Rusiei vine într-un moment de slăbiciune pentru Occident, atunci când Pax Occidentalis înseamnă din ce în ce mai puțin pentru România. Natura influenței Americii în Europa Centrală se schimbă: bugetele noastre de apărare sunt în scădere, presiunile strategice de gestionare a mai multor regiuni la nivel mondial sunt în creștere și, teoretic, pe orice plan, iar influența Americii în sud-estul Europei este înlocuită de alte puteri.“

• „Premisele strategice fundamentale ale statului român: limitarea prezenței militare rusești la est de Nipru; menținerea Mării Negre ca spațiu economic deschis; înfrânarea revizionismului din bazinul dunărean.“

• „Condiția prealabilă a oricărei strategii viitoare românești este un efectiv militar capabil, modern. Armata Română reflectă realitățile strategice de după Războiul Rece. Programul de modernizare pe care România l-a început în 2007 a stagnat. Din 85 de achiziții planificate, Armata Română a finalizat 15.“

• „România este al doilea cel mai mare stat NATO de frontieră, ancora flancului de sud-est al NATO și, alături de Polonia, pivotul strategiei Vestului pentru toată această regiune. România este cel mai mare aliat al SUA într-un spațiu de 2.400 km, între Polonia și Israel. Este singura putere din zonă care are mărimea, potențialul latent și credibilitatea necesare pentru a proiecta stabilitate în sud-estul Europei.“

• „Strategia României ar trebui să se axeze pe construirea de zone cu potențial avantaj național în domeniul securității militare, al energiei și al guvernării democratice.“

• „Până în anul 2020, România ar putea produce mai mult gaz decât consumă ea și Republica Moldova împreună. României îi lipsește o strategie pe termen lung pentru exploatarea în mod sistematic a acestei oportunități.“

• „România trebuie să reușească ca democrație. Nu doar să reușească, ci să reușească în mod vizibil. Capacitatea României de a depăși corupția este indisolubil legată de succesul sau de eșecul nu doar ca democrație, ci și ca stat. Pretindeți conducătorilor dumneavoastră o guvernare mai bună – săli de judecată transparente, urmărirea penală în caz de mită, insistarea asupra integrității și transparenței în spațiul public – este unul dintre cele mai patriotice lucruri pe care românii de rând le pot face.“

• „America va avea nevoie de aliați maturi care sunt capabili să ofere securitate regiunii lor și să modeleze succesul ordinii vestice. Angajamentul nostru strategic și economic va fi cu atât mai mare pentru aliații care reușesc cel mai mult în aceste domenii. Cu cât România va avea mai mult succes, cu atât mai mult Statele Unite vor fi prezente în țara și în regiunea dumneavoastră.“

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...
Ultima oră
Pe aceeași temă