8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA și Marea Britanie se pregătesc de război în Peninsula Coreea

SUA și Marea Britanie se pregătesc de război în Peninsula Coreea

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a cerut armatei americane să se pregătească pentru eventualitatea unei „soluții militare“ în criza declanșată de testele nucleare și balistice ale regimului de la Phenian.

O sursă din armata britanică a dezvăluit că și comandanții acesteia elaborează planuri de implicare în posibilul conflict militar din Peninsula Coreea.

Marea Britanie trimite un portavion nou, netestat

James Mattis a precizat că „în cazul în care abordarea diplomatică va eşua“ în soluţionarea crizei provocate de Coreea de Nord, singura opțiune necesară este intervenția armată. „Trebuie să fim pregătiţi să ne asigurăm că putem folosi opţiunea militară, dacă preşedintele nostru consideră această abordare necesară“, a declarat Mattis.

„Comunitatea internaţională şi-a spus cuvântul, însă armata SUA trebuie să rămână pregătită“, a adăugat el, referindu-se la sancțiunile severe impuse Coreii de Nord. Însă liderul de la Phenian, Kim Jong-un, continuă să anunțe că nu va renunța la încercările de a obține racheta intercontinentală capabilă să facă scrum America. Dincolo de retorica belicoasă, Kim Jong-un dezvoltă programul rachetelor balistice, încercând „să modernizeze“ o rachetă cu rază de acțiune de 3.000 de kilometri pentru a putea atinge 9.000 de kilometri și a purta încărcătură nucleară. Acest fapt a fost dezvăluit de parlamentarul rus Anton Morozov, care a efectuat o vizită la Phenian între 2 și 6 octombrie. „Nu s-a discutat despre timpul necesar pentru atingerea acestui scop“, a precizat Morozov, pentru Interfax.

Ultimele postări ale președintelui american, Donald Trump, privind Coreea de Nord nu lasă loc de alte interpretări decât opțiunea militară.  „Ţara noastră a avut politici lipsite de succes în privinţa Coreii de Nord în ultimii 25 de ani, oferind miliarde de dolari fără a primi nimic. Politicile noastre nu au funcţionat!“, a scris Donald Trump pe Twitter. „Un singur lucru va funcţiona“, a scris, enigmatic, Trump.

Pentru acel „singur lucru“ se pregătește și Marea Britanie, care intenționează să trimită noul său portavion HMS Queen Elizabeth în regiune, fără a mai fi testat pentru decolarea avioanelor de luptă 12 F-35B. Portavionul de 65.000 tone, cu personal de 700 de militari, va fi însoțit de distrugătoarele Type-45, clasa Daring, și fregatele Type-23, clasa Duke.

Rușii se opun oricărei intervenții militare

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, l-a avertizat pe omologul său american, Rex Tillerson, că Washingtonul riscă să provoace „o escaladare inacceptabilă“ a tensiunilor cu Coreea de Nord. Într-o discuție telefonică avută cu secretarul de stat al SUA, Lavrov a considerat „inacceptabilă o escaladare a tensiunilor din peninsula coreeană, la care conduc pregătirile militare americane din regiune“, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe. Șeful diplomației de la Moscova a cerut rezolvarea „divergențelor“ exclusiv prin mijloace diplomatice.

China a propus un plan, susținut de Rusia, care prevedea o suspendare a programului de înarmare nucleară al Coreii de Nord în schimbul opririi exercițiilor militare americane în regiune, însă liderul de la Phenian nu s-a raliat acestei poziții.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă