12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA avertizează China vizavi de insulele disputate de Vietnam

SUA avertizează China vizavi de insulele disputate de Vietnam

Statele Unite au avertizat vineri China împotriva unei tentative de a instaura în Marea Chinei de Est o nouă “zonă de identificare aeriană”, care ar include insulele disputate de Vietnam, relatează Mediafax.

Washingtonul deţine informaţii “neconfirmate, potrivit cărora China se pregăteşte să instaureze” o nouă zonă de identificare aeriană (ZAI), a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Marie Harf.

Citeşte şi: Trei nave chineze, în apele teritoriale disputate de China şi Japonia

O astfel de iniţiativă ar fi calificată drept “acţiune provocatoare şi unilaterală, care ar duce la creşterea tensiunilor şi ar compromite grav angajamentul Chinei de a soluţiona pe cale diplomatică divergenţele geopolitice din regiune”, a apreciat Harf.

Cotidianul japonez Asahi Shimbun a relatat că oficiali chinezi din domeniul Apărării au pus bazele unui proiect de creare a unei noi zone aeriene, care ar include Insulele Paracel.

Acest mic arhipelag din Marea Chinei de Est se află sub controlul Beijingului, însă este revendicat de Hanoi.

Citeşte şi: China îşi arată muşchii în regiune

China a instaurat în mod unilateral, la 23 noiembrie 2013, o “zonă de identificare a apărării aeriene” asupra unei părţi din Marea Chinei de Est. Acest spaţiu înglobează Insulele Senkaku, un arhipelag administrat de Japonia, dar revendicat de China sub numele Diaoyu.

Decizia Chinei a declanşat o adevărată furtună diplomatică în rândul anumitor vecini ai săi. Washingtonul, Tokyo şi Seulul au trimis pe rând avioane militare în zona controversată, transmiţând astfel mesajul că refuză să o accepte.

“Noi am spus clar că părţile trebuie să se abţină de la crearea unor astfel de zone sau de la alte decizii administrative care vizează teritoriilor disputate”, a subliniat Harf.

 

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă