10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialStatele Unite au notificat ONU că se retrag din Acordul de la...

Statele Unite au notificat ONU că se retrag din Acordul de la Paris. Rămân însă la masa negocierilor

Administraţia Trump a emis, sâmbătă, prima înştiinţare scrisă în care a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite că Statele Unite se vor retrage din Acordul de la Paris, însă vor continua să participe la discuţiile pe marginea schimbărilor climatice.

Procesul retragerii din Acord va începe în 2019. Este prima înştiinţare formală referitoare la planul Administraţiei de la Washington de retragere din Acordul climatic de la Paris, după ce Donald Trump a făcut publică această intenţie încă din luna iunie. Acordul climatic de la Paris este semnat în 2015 şi susţinut de aproape 200 de naţiuni.

În notificarea trimisă de către Departamentul de Stat al SUA se precizează că Washingtonul va rămâne în procesul de discuţii pe marginea schimbărilor climatice. Conform preşedintelui american, tratatul ar însemna pierderea mai multor milioane de locuri de muncă pentru cetăţenii americani şi ar genera pierderi materiale importante pentru SUA. Trump a precizat, în luna iunie, că este deschis renegocierii termenilor Acordului.
Anunţul oficial al retragerii SUA din Acordul de la Paris este considerat un gest simbolic deoarece, conform tratatului, niciun semnatar nu poate să-şi anunţe retragerea până în noiembrie 2019, iar procesul efectiv al retragerii ar mai putea dura încă un an. Astfel, întregul proces ar putea fi finalizat în 2020, an în care în SUA vor avea loc noi alegeri prezidenţiale.

”Astăzi Statele Unite, în calitate de semnatar al Acordului de la Paris, au transmis Organizaţiei Naţiunilor Unite intenţia de a se retrage din Acord de îndată ce va fi eligibilă să facă acest lucru. SUA vor continua să participle la discuţiile şi negocierile pe marginea schimbărilor climatice pentru a proteja interesele americane şi pentru a se asigura că toate opţiunile politice rămân deschise”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

 

Cele mai citite

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă