13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialȘeful diplomației germane susține că Turcia lui Erdogan nu va intra niciodată...

Șeful diplomației germane susține că Turcia lui Erdogan nu va intra niciodată în UE

Șeful diplomației germane, Sigmar Gabriel, a declarat că Turcia nu va fi niciodată membră a Uniunii Europene atât timp cât este guvernată de președintele Recep Tayyip Erdogan, potrivit Agerpres.

"Este clar că în această situație, Turcia nu va deveni niciodată membră a UE", a declarat Gabriel într-un interviu pentru ziarul Bild, riscând să inflameze și mai mult spiritele între Berlin și Ankara după ce Erdogan i-a îndemnat pe turcii din Germania să boicoteze principale partide în alegerile generale de luna viitoare. "Nu pentru că nu îi vrem, ci pentru că guvernul turc și Erdogan se îndepărtează rapid de tot ceea ce reprezintă Europa", a adăugat el.

Liderii UE au criticat în repetate rânduri represiunea declanșată de Erdogan împotriva oponenților săi înainte și după lovitura de stat militară eșuată din iulie anul trecut. Negocierile de aderare a Turciei se află practic în blocaj.

Aliații occidentali ai Turciei se tem că noile prerogative obținute, la un scor strâns, de președintele Erdogan în urma referendumului din aprilie va îndepărta și mai mult Turcia de valorile europene.

Erdogan susține că atât represiunea, cât și competențele suplimentare îi sunt necesare pentru a putea face față provocărilor la adresa securității Turciei, atât în plan intern, cât și pe plan extern.

În punctul culminant al tensiunilor de la începutul acestui an, Erdogan a acuzat Germania, unde locuiesc aproape 3 milioane de turci, dintre care jumătate ar putea să voteze în alegerile parlamentare din 24 septembrie, de comportament nazist. Berlinul interzisese oficialilor de la Ankara să organizeze mitinguri electorale pe teritoriul Germaniei în favoarea referendumului care urmărea extinderea prerogativelor prezidențiale, anticipând o derivă autoritaristă din partea liderului turc.

Relațiile dintre cele două țări s-au tensionat și după arestarea în Turcia a unui jurnalist turco-german și a unui militant german pentru drepturile omului.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă