9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialȘase activiști pentru drepturile omului, între care și un cetățean german, reținuți...

Șase activiști pentru drepturile omului, între care și un cetățean german, reținuți în Turcia. Angela Merkel a condamnat decizia autorităților

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a condamnat, marți, arestarea a șase activiști pentru drepturile omului, în Turcia, între care și un cetățean german, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Cei șase sunt suspectați de apartenență la o presupusa rețea teroristă condusă de clericul Fethullah Gulen, considerat de guvernul de la Ankara vinovat pentru puciul din 15 iulie 2016. Un procuror a cerut luni instanței să prelungească arestarea lor preventivă. Directorul filialei din Turcia a organizației Amnesty International, Idil Eser, germanul Peter Steudtner și alți activiști au fost reținuți luna aceasta în timp ce participau la un seminar despre securitatea informatică, la Istanbul.

Merkel a citat cazul lor ca exemplu de situație în care persoane nevinovate sunt „prinse în angrenajul sistemului judiciar". La un eveniment sportiv fără legătură cu cazul, cancelarul și-a declarat solidaritatea cu concetățeanul său și cu ceilalți arestați și a promis că „Guvernul german va face tot ce poate, la toate nivelurile, pentru a asigura eliberarea sa".

Comentariile cancelarului vor tensiona probabil și mai mult relațiile dintre Berlin și Ankara, apreciază Reuters. Agenția reamintește că în Turcia a mai fost arestat, în același context, și Deniz Yucel, corespondent al ziarului german Die Welt, acuzat de propagandă în favoarea unei organizații teroriste — cea a lui Gulen — și de incitare la violență. Yucel are dublă cetățenie, turcă și germană.

Președintele filialei turce a Amnesty International, Taner Kilic, a fost arestat în iunie. Secretarul general al organizației, Salil Shetty, a declarat că prelungirea detenției activiștilor pentru drepturile omului „arată că dreptatea și justiția au ajuns străine în Turcia" și că nu este vorba despre o anchetă legitimă ci despre „o vânătoare de vrăjitoare, motivată politic, care conturează un viitor înspăimântător pentru drepturile omului" în această țară.

Printre cele circa 50.000 de persoane arestate în Turcia după tentativa de lovitură de stat de anul trecut se numără și aproximativ 160 de ziariști.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă