12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialRusia și China au tras de timp până Coreea de Nord a...

Rusia și China au tras de timp până Coreea de Nord a ajuns o amenințare majoră. Phenianul a testat cu succes prima sa rachetă balistică intercontinentală | INFOGRAFIC

Statele Unite au solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, după ce Coreea de Nord a anunțat primul test reușit al unei rachete balistice intercontinentale.

Liderul coreean, Kim Jong-un, nici măcar nu poate fi acuzat că și-a dezvoltat programul balistic în secret, din moment ce a anunțat toate testele și care îi este obiectivul: să obțină „rachete balistice intercontinentale, capabile să lovească SUA cu încărcătură nucleară“. 

Președintele Donald Trump l-a avertizat că „acest lucru nu o să se întâmple“. Dar s-a întâmplat, din cauză că SUA au acordat răgaz Chinei să-l convingă pe Kim Jong-un de „nonsensul“ acțiunilor sale. Imediat după anunțul reușitei testului, Rusia a declarat că „acesta schimbă balanța de putere în zonă“. 

În urma vizitei lui Xi Jinping la Moscova, Vladimir Putin a anunțat, într-o conferință de presă comună cu omologul său chinez, că cele două țări condamnă testul rachetei balistice, o încălcare a rezoluțiilor ONU, angajându-se să convingă Coreea de Nord să renunțe la continuarea programului. 
Tragere de timp. Donald Trump a cerut Consiliului de Securitate ONU să formuleze concret un răspuns pentru încălcarea rezoluțiilor sale de către Coreea de Nord. Ambasadoarea americană la Națiu-nile Unite, Nikki Haley, a discutat telefonic cu omologul său chinez, Liu Jieyi, care deține în această lună președinția prin rotație a Consiliului de Securitate, pentru a-i transmite cererea americană. Reuniunea Consiliului de Securitate a avut loc miercuri seară.

SUA și Coreea de Sud au început exerciții militare

Statele Unite şi Coreea de Sud au desfăşurat, miercuri, un exerciţiu militar comun, ca reacţie la testul rachetei balistice intercontinentale efectuat de regimul de la Phenian. Oficialii de la Seul au afirmat că exerciţiul militar reprezintă un avertisment dat Coreii de Nord. 
Moon Jae-in, preşedintele Coreii de Sud, a susţinut că exerciţiul militar demonstrează determinarea pentru combaterea provocărilor venite dinspre Phenian. 

Exerciţiul militar a testat Sistemul de Rachete Tactice (ATACMS) al Armatei americane şi sistemul de rachete Hyunmoo II al Armatei sud-coreene, fiind lansate rachete în apele teritoriale ale Coreii de Sud, se arată într-un comunicat al Pentagonului. 

Rusia și China, doi dintre membrii permanenți ai Consiliului de Securitate, au îndemnat Coreea de Nord să instaureze un moratoriu asupra testelor nucleare și tirurilor cu rachete balistice, cerând în același timp Statelor Unite să înceteze exercițiile militare pentru a detensiona situația din Peninsula Coreeană.  

Capabilă să lovească Alaska

Racheta balistică intercontinentală pe care Coreea de Nord a testat-o este capabilă să poarte o focoasă nucleară mare și să ajungă în Alaska. Racheta a atins altitudinea de 2.802 kilometri şi a zburat 933 de kilometri, fiind cea mai mare altitudine atinsă de o rachetă lansată de Coreea de Nord. Mai rămâne ca armata nord-coreeană să obțină un focos nuclear atașabil la rachetă pentru ca regimul de la Phenian să-și împlinească obiectivul. Kim Jong-un a ținut să sublinieze că Phenianul nu va supune negocierii posesia de arme nucleare și de rachete balistice, în nicio circumstanță, cu excepția cazului în care „politica ostilă și amenințările nucleare ale Statelor Unite încetează complet“.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă