1.1 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialPROPAGANDĂ. Rusia produce sistematic impresia că se teme de un conflict militar...

PROPAGANDĂ. Rusia produce sistematic impresia că se teme de un conflict militar frontal cu SUA și UE. Putin îi ține pe ruși în priză cu tot felul de studii alarmante despre un iminent război | ANALIZĂ RL

Un studiu sociologic efectuat de Academia Națională pentru Economie și Administrație Publică din Moscova pune pericolul unei invazii NATO pe primul loc în topul celor mai mari amenințări la adresa țării.

Au fost intervievați peste o sută de experți în securi­tate națio­nală, care au aso­ciat pro­­blemele Rusiei cu amenin­ța­rea externă, în special din partea UE și SUA, și, implicit, din partea NATO, cu care se prevede o confruntare. Adică un război. Fiecare al cincilea expert care a participat la studiu a ­declarat că Rusia se confruntă și cu amenințări economice și terorism internațional, dar pe primul loc este „confruntarea dintre Rusia și Occident, în special cu SUA“.

Indiferent cine vine la Casa Albă, de se arată prieten cu Rusia sau nu, „SUA rămân un jucător în arena internațională, urmărind interesele proprii economice și încercând să impună super­ioritatea tehnologiei“, se arată în studiu. Și numai din acest punct de vedere, Statele Unite cauzează temeri în comunitatea experților ruși în securitate națională. Cu atât mai mult cu cât americanii au sateliți „și împreună vor dori să domine arena internațională, adesea implicând acte de forță, ceea ce constituie a amenințare la securitatea națională a ­Rusiei“.

Invazia lui Hitler, invocată

Într-un alt studiu, amplu mediatizat de presa rusească, experții ruși avertizau că armatele NATO la frontierele Rusiei vor urma aceeași cale ca armatele lui Hitler. Armata de Nord a mărșăluit spre Leningrad prin Țările Baltice, iar Armata de Centru a atacat Brest și Minsk prin Polonia. Armata de Sud a atacat Galicia și a avansat spre Stalingrad prin Ucraina. Leningrad, Stalingrad și Moscova au fost încercuite, fiind imposibil ca armata sovietică să formeze o linie de apărare.

Aliații sub comanda Marii Britanii au lăsat singură Rusia în fața atacului nazist, în ciuda asigurărilor de sprijin. Din acel moment, susțin experții ruși, n-a mai existat încredere în aliați, în Occident și, în general, în nimeni. „Rusia e pe cont ­propriu!“, susțin experții. Germania a pătruns prin frontierele estice în timpul „Operațiunii Barbarosa“.

Acum NATO are o activitate concentrată la aceste frontiere, sporind forțele militare în țările baltice și scandinave. În afara trupelor din Estonia, Lituania și Letonia, organizația nord-atlantică încearcă să recruteze Suedia și Finlanda, iar „Rusia vede un pericol iminent în posibilitatea ca Suedia să se alăture Alianței“, susțin experții. De asemenea, bombardierele A10 Thunderbolts desfășurate în Slovacia și scuturile antirachetă în Polonia și România, sunt văzute de către experții ruși ca o dovadă că NATO intenționează să invadeze Rusia. Cu Ucraina divizată, o parte cu vestul, cealaltă cu Rusia, „practic nu mai există nicio zonă-tampon între Rusia și NATO“. În cel mai bun caz, dacă nu va fi o invazie în Rusia, va fi o blocadă militară!

Moscova se pregătește de un nou conflict

Cu astfel de studii-propagandă, Rusia caută susținerea poporului rus și maschează directivele antidemocratice pe care Kremlinul le dă pentru a închide gura opozanților „nepatrioți“. Totodată, prin „teama de Occident“, Moscova își ascunde ororile comise în Ucraina și în Siria, unde armata rusească se alătură și susține regimul criminal al lui Assad, fără nicio legătură, de data asta, cu Hitler.

Moscova a năucit populația rusă prin tot felul de materiale de propagandă și exerciții de mare anvergură, din care rezultă că Rusia se îngrijește de popor în cazul unui război, refăcând toate adăposturile, depozitând hrană etc., ceea ce a început să-i sperie pe cetățeni. În tot acest timp, armatele rusești întreprind operațiuni extrem de brutale departe de casă. Și, paralizând ONU, din Consiliul de Securitate, unde este membru permanent, pentru toate rezoluțiile ce sancționează crimele de război, susține că Națiunile Unite sunt incapabile să mai gestioneze vreun conflict.  

Obama, la bilaterală cu Xi Jinping

În timp ce noul președinte al SUA, Donald Trump, își numește copiii printre consilierii de bază și se pregătește să preia prerogativele de la 20 ianuarie 2017, Barack Obama pleacă într-un turneu foarte important. El se va întâlni cu liderii Chinei, Marii Britanii, Germaniei și Franței, pentru a-și reasigura partenerii că SUA își va asuma în continuare responsabilitățile, după alegerea șocantă a lui Donald Trump.

Casa Albă nu a dat detalii despre acest turneu. Doar despre întâlnirea cu liderul chinez, Xi Jinping, a informat că este vorba de o bilaterală pe marginea summitului Asia-Pacific de la Lima, Peru, care va avea loc în perioada 19-20 noiembrie.

 

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

Sorana Cîrstea, dezamăgită după eliminarea din turul 1 la Australian Open: „Așteptam mai mult de la mine”

Sorana Cîrstea, revenită în competiții după o pauză de șase luni cauzată de o accidentare la gleznă, a fost eliminată în primul tur al...

Darius Olaru, accidentare gravă la FCSB! Mihai Stoica: „Nu este prima oară”

Căpitanul FCSB, Darius Olaru, va absenta cel puțin șase săptămâni din cauza unei luxații suferite la umăr, în timpul unui amical disputat împotriva echipei...

Premierul Slovaciei a adresat o invitație oficială lui Zelenski. Subiectul: tranzitul gazelor naturale

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a adresat o invitație oficială președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a participa la discuții legate de tranzitul gazelor naturale, notează...
Ultima oră
Pe aceeași temă