Reacţia Vaticanului la premierea cu Oscar a filmului "Spotlight"

de Carla Popa , 29 februarie 2016 - stire actualizata la ora 19:19, 29 februarie 2016
Reacţia Vaticanului la premierea cu Oscar a filmului "Spotlight"

Laureat în acest an al râvnitului trofeu Oscar pentru 'cel mai bun film'', "Spotlight", pe tema pedofiliei în Biserică, este "convingător" în privinţa voinţei instituţiei de a-şi apăra imaginea în faţa unei "realităţi oribile", dar fără să fie "anticatolic", afirmă luni cotidianul Vaticanului, preluat de AFP, trasnmite Agerpres

"Vinovaţii nu poartă neapărat haine preoţeşti, iar pedofilia nu derivă în mod necesar din legământul de castitate. Este clar însă că, în Biserică, prea mulţi s-au preocupat mai mult de imaginea instituţiei decât de gravitatea actului în sine", scrie Lucetta Scaraffia, editorialist la Osservatore Romano. 

"Nimic nu poate justifica greşeala extrem de gravă a celui care, reprezentându-l pe Domnul, profită de această autoritate pentru a abuza nevinovaţi: acest lucru este povestit bine în film", apreciază ziarista în primul editorial oficial pe marginea premiului Oscar decernat filmului "Spotlight". "Filmul convinge prin trama lui. Şi nu este un film anticatolic", arată ea. 

Ziarista regretă doar că nu a fost menţionată "lupta îndelungată şi tenace" dusă împotriva pedofiliei în Biserică de către monseniorul Joseph Ratzinger, ca prefect al Congregaţiei pentru doctrina credinţei şi apoi ca papă. 

Apelul adresat papei Francisc la ceremonia Oscarurilor "trebuie văzut ca un semnal pozitiv: există încă încredere în instituţie şi într-un papă care continuă curăţenia începută de predecesorul său", scrie Osservatore Romano. 

"Spotlight", regizat de Thomas McCarthy, este o poveste jurnalistică alertă despre ancheta desfăşurată de ziarul Boston Globe, care a dezvăluit scandalul pedofiliei în Biserica americană în 2002. După această anchetă au urmat numeroase dezvăluiri despre abuzuri ale preoţilor comise asupra copiilor, în Statele Unite şi mai ales în Irlanda. 

"Acest film le-a dat o voce supravieţuitorilor. Iar Oscarul amplifică această voce, sperând să devină un cor care să se audă până la Vatican", a declarat duminică coproducătorul Michael Sugar, adresându-se papei Francisc: "A venit vremea să protejăm copiii şi să restabilim credinţa", a spus el, citat de AFP.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design