12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialRaportul Inspecției Judiciare, aprobat parțial. CSM propune menținerea în funcție a...

Raportul Inspecției Judiciare, aprobat parțial. CSM propune menținerea în funcție a șefei DNA

Concluzia secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a fost că activitatea managerială a Laurei Codruța Kvesi a fost eficientă.

Secția pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, ieri, cu observații, raportul Inspecției Judiciare privind controlul efectuat la Direcția Națională Anticorupție. Concluziile CSM au fost că activitatea managerială a șefei DNA a fost eficientă și că nu se impune revocarea acesteia din funcție.

Pe de altă parte, CSM a dispus ca, în termen de șase luni, Inspecția Judiciară să efectueze un nou control la DNA, în care să se verifice situația dosarelor mai -vechi de un an și a cauzelor repartizate inițial procurorilor Doru Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga. De asemenea, trebuie verificat dacă în dosarele clasate s-a comunicat persoanelor că au fost interceptate.

Bileţelul pe care Laura Codruţa Kövesi l-a prezent procurorilor CSM la audiere va fi și el subiectul unei noi runde de verificări a Inspecției Judiciare, pentru a vedea dacă s-a urmărit analizarea managementului conducerii DNA sau a anumitor dosare, arată CSM într-un comunicat de presă.

 

Decizia e la ministrul Justiției

 

Raportul întocmit de secția de procurori a CSM va fi transmis ministrului Justiţiei, urmând ca aceasta să anunţe ce decizie va lua privind conducerea DNA. Tudorel Toader susţinea că atunci când va lua o decizie privind revocarea sau men-ţinerea în funcţie a conducerii DNA va ține cont, pe lângă raportul Inspecţiei Judiciare, și de decizia CCR privind ancheta OUG 13 şi de situaţiile pe care i le-a adus la cunoştinţă Mihaie-la Iorga, un procuror aflat în conflict cu Laura Codruța Kövesi.

Tudorel Toader a declarat că este nedumerit de ce trei dintre membrii echipei de control a IJ au o concluzie, iar ceilalţi trei au altă concluzie, diametral opusă, dar această situaţie îi va da „libertatea de a înclina balan-ţa” şi că va lua o decizie în cel mult o lună şi jumătate.

Ministrul Justiției a susţinut că orice entitate este periodic controlată, în ultimii 10 ani DNA şi Pachetul General făcând excepţie. „Aici e cheia în ceea ce priveşte echilibrul puterilor, ca nu cumva una să iasă din controlul celorlalte puteri“.

„Eu am spus de la început că aş vrea (..) să se constate că nu e o justiţie selectivă, deşi din raport sunt dosare foarte multe care stau în lucru de peste 5 ani, în total 304 dosare mai vechi de cinci ani în lucru. Totuşi, în cinci ani un dosar trebuie finalizat. Nu numărul contează, ci complexitatea cauzei, consecinţele pe latură penală şi civilă. Egalitatea în faţa legii presupune ca toţi să fie supuşi aceluiaşi ritm, nu unul să stea 5 ani şi altul să fie grăbit în câteva săptămâni sau luni”, a mai spus ministrul Tudorel Toader la Antena 3.

Cele mai citite

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Regele Charles își reia activitățile publice. “A înregistrat progrese încurajatoare în tratamentul împotriva cancerului”, afirmă medicii

Regele Charles al Marii Britanii va reveni săptămâna viitoare la îndatoririle publice pentru prima dată de când a fost diagnosticat cu cancer. Acesta face...
Ultima oră
Pe aceeași temă