25.5 C
București
marți, 2 iulie 2024
AcasăSpecialPreședintele Consiliului European: Sancţiunile impuse Rusiei ar putea continua și în 2015

Președintele Consiliului European: Sancţiunile impuse Rusiei ar putea continua și în 2015

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat, joi seara, la finalul primei zile a summitului UE, că sancţiunile impuse Rusiei ar putea continua și în 2015, dacă Acordul de la Minsk nu va fi respectat, informează Mediafax.

“În această seară, am discutat despre Ucraina şi Rusia. Liderii (europeni) au decis să se alinieze la regimul nostru de sancțiuni pentru punerea în aplicare a Acordului de la Minsk intermediat de cancelarul (german Angela) Merkel şi preşedintele (francez Francois) Hollande. Consiliul European a convenit că durata sancțiunilor economice va fi legată în mod clar de punerea în aplicare completă a Acordului de la Minsk. În plus, Consiliul European este pregătit să ia decizii ulterioare, dacă este necesar”, a declarat Donald Tusk.

El a ținut să sublinieze că Uniunea Europeană este pregătită să sprijine procesul de încetare a focului în estul Ucrainei, să răspundă pozitiv la progresele realizate şi va continua să susţină programul de reforme interne al Ucrainei.

Totodată, liderii statelor membre UE au decis contracararea campaniei desfăşurate de Rusia pentru dezinformarea publicului pe tema conflictului din Ucraina, iar Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, va pregăti un plan de acțiune cu privire la comunicarea strategică pentru Consiliul European din iunie.

Donald Tusk a vorbit și despre summitul de la Riga din mai. El a spus că Uniunea Europeană este pe deplin angajată în Parteneriatul Estic, iar liderii europeni au convenit că un domeniu prioritar este de a ajuta la construirea instituțiilor de stat şi consolidarea statului de drept la vecinii din est, ţinând cont de nevoile şi preferințele fiecărei țări.

“Cu alte cuvinte, următoarea fază va include consolidarea instituțiilor democratice (la vecinii din) est”, a conchis președintele Consiliului European.

Liderii europeni se vor reuni, vineri dimineaţa, la Bruxelles, în a doua zi a Consiliului European,pentru a discuta despre economia europeană şi despre situaţia din vecinătatea sudică a Uniunii Europene, în special din Libia şi Tunisia. La reuniunea de la Bruxelles participă şi preşedintele României, Klaus Iohannis. 

Cele mai citite

Europol, la un sfert de secol

Astăzi, Europol marchează cea de-a douăzeci și cincia aniversare. “La 1 iulie 1999, am devenit pe deplin operaționali și am numit primul director Europol, Jürgen...

Un focar de norovirus! Peste 300 de persoane au fost spitalizate

Un focar de norovirus a afectat localitatea Torri del Benaco de pe malul Lacului Garda din nordul Italiei, determinând spitalizarea a peste 300 de...

Adjunctul Secretarului General al NATO, Mircea Geoană, acuzat că a plagiat teza de doctorat

Mircea Geoană, posibil candidat la alegerile prezidențiale din România ce vor avea loc în acest an, actualmente ocupant al funcției de adjunct al Secretarului...
Ultima oră
Pe aceeași temă