9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPresă: Theresa May și Jean-Claude Juncker au avut un dineu de lucru...

Presă: Theresa May și Jean-Claude Juncker au avut un dineu de lucru ”indigest”. Ce a povestit ulterior Juncker despre șefa guvernului britanic

Premierul britanic, Theresa May, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au avut un dineu de lucru ''indigest'', scrie marți publicația spaniolă El Mundo citată de Agerpres.

Această descriere se referă la întâlnirea care a avut loc la 26 aprilie la reședința premierului britanic, Downing Street 10.

Oficial, discuția celor doi a fost marcată de ''spirit constructiv și o atmosferă amicală'', dar figura acră a lui Juncker la ieșirea de la această întâlnire sugerează altceva.

''Theresa May trăiește într-o altă galaxie'', i-a spus el cancelarului german Angela Merkel la câteva ore după întrevederea cu premierului britanic. Potrivit cotidianului german Frankfurter Allgemeine, Juncker i-a mai transmis șefei guvernului de la Berlin că după dineul avut cu Theresa May este ''de zece ori mai sceptic ca înainte'' și a dat un pronostic de 50% pentru riscul unui eșec la negocierile privind Brexit-ul.

May și Juncker nu s-au înțeles aproape pe niciun subiect: de la recunoașterea drepturilor imigranților europeni pe teritoriul britanic și până la factura divorțului, estimată la circa 60 de miliarde de euro. Legat de acest ultim aspect, May i-ar fi spus invitatului ei că, potrivit prevederilor din tratate, Marea Britanie 'nu datorează niciun cent' Bruxellesului.

Cât despre o ''relație specială'' a Marii Britanii cu UE după Brexit, Juncker i-a amintit lui May de complexitatea tratatului comercial încheiat cu Canada după aproape zece ani de negocieri.

Însă Theresa May a negat că întâlnirea cu Jean-Claude Juncker s-ar fi desfășurat așa cum scrie cotidianul german și a calificat aceste relatări drept ''bârfe ale Bruxelles-ului''. ''Trebuie să vedeți ceea ce Comisia Europeană însăși a spus după întâlnire, menționând că discuția a fost constructivă'', a indicat șefa executivului de Londra.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă