10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialPremierul Rajoy a fost autorizat de Parlamentul Spaniei să conducă direct Catalonia,...

Premierul Rajoy a fost autorizat de Parlamentul Spaniei să conducă direct Catalonia, după ce această provincie și-a declarat independența. Puigdemont riscă 30 de ani de închisoare

UPDATE 22,30 Premierul Rajoy a decis alegeri regionale în Catalonia la data de 21 decembrie, anunță, vineri, agențiile internaționale de presă.

Tot vineri, premierul Mariano Rajoy a decis demiterea președintelui regiunii Catalonia, Carles Puigdemont, a adjunctului acestuia și a șefului poliției regionale, ceea ce înseamnă că ordinea publică va fi asigurată de poliția națională spaniolă.


UPDATE 21,30 Parchetul General al Spaniei va declanșa săptămâna viitoare o procedură judiciară contra liderului catalan Carles Puigdemont pentru 'nesupunere', a anunțat vineri seară un purtător de cuvânt al Ministerului Public spaniol, la câteva ore după adoptarea de către parlamentul catalan a unei declarații de independență, transmite France Presse citată de Agerpres.

''Parchetul va prezenta săptămâna viitoare o plângere contra lui Carles Puigdemont pentru nesupunere'', infracțiune pentru care pedeapsa poate ajunge la 30 de ani de închisoare, a indicat reprezentantul Parchetului spaniol.

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un 'stat independent luând forma unei republici'.

La scurt timp, Senatul de la Madrid a votat pentru a-i permite guvernului să suspende autonomia Cataloniei, o măsură fără precedent în 40 de ani de democrație. Guvernul spaniol vrea să destituie executivul regional, să controleze poliția catalană și să pună sub tutelă parlamentul regional.

Totodată, senatorii au adoptat un amendament ce suprimă controlul a priori de către guvernul central asupra textelor adoptate de parlamentul Cataloniei, considerând această măsură anticonstituțională. Parlamentul regional nu va putea cu toate acestea să prezinte un candidat la conducerea guvernului catalan, nici să controleze deciziile luate direct de executivul sub tutelă și aceasta până la convocarea de alegeri regionale anticipate.


UPDATE 17,40 Senatul spaniol l-a autorizat, vineri, pe premierul Mariano Rajoy să conducă direct Catalonia, decizie luată la câteva minute după ce parlamentul de la Barcelona a declarat unilateral independența regiunii de Spania, transmit Reuters și AFP citate de Agerpres.

Este de așteptat ca Rajoy să convoace guvernul spaniol pentru a adopta primele măsuri de administrare directă a Cataloniei. Printre aceste măsuri ar putea fi incluse destituirea executivului catalan și asumarea supravegherii directe a forțelor de poliție catalane.

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un 'stat independent care ia forma unei republici'.

Documentul a fost adoptat cu 70 de voturi pentru, 10 voturi împotrivă și două abțineri, a declarat Carme Forcadell, președinta legislativului regional de la Barcelona ce are 135 de locuri. ''Stabilim o Republică Catalană ca stat independent, suveran, democratic și social'', se menționează în preambulul rezoluției.

Liderul catalan Carles Puigdemont și ceilalți membri ai guvernului regional au luat parte la vot, în timp ce parlamentarii din Partidul Socialist, Partidul Popular și Ciudadanos au părăsit sala de ședințe înaintea votului în semn de protest, lăsând să se pronunțe doar parlamentarii din formațiunile Junts pel Si (Uniți pentru Da), CUP — partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont — și Catalunya Si Que Es Pot (asociat cu Podemos).


Șeful guvernului spaniol, conservatorul Mariano Rajoy, a cerut vineri în Senat permisiunea de a-l destitui pe liderul Cataloniei, Carles Puigdemont, și întreg executivul acestuia, pentru a contracara planurile lor de independență, relatează AFP citată de Agerpres.

Rajoy a cerut "destituirea președintelui Generalității Cataloniei, a vicepreședintelui și a consilierilor" guvernului regional, în aplauzele senatorilor, în majoritate membri ai partidului său.

El a dat asigurări că obiectivul său este de a permite organizarea de alegeri regionale în șase luni.

Premierul a mai spus că guvernul său intervine în Catalonia pentru a-i elibera pe locuitorii acesteia de 'jugul' unei minorități separatiste 'intolerante', potrivit DPA.

În discursul său din Senatul spaniol, premierul Rajoy a mai afirmat că "nu există alternativă" la activarea Articolului 155 din Constituție, care permite guvernului să îi demită pe liderii separatiști ai Cataloniei și să preia controlul direct asupra regiunii.

"Ne confruntăm cu o provocare fără precedent în istoria noastră recentă", a susținut Rajoy, spunând că acțiunile lui Puigdemont sunt 'ilegale'.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă