Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, joi proiectul privind sistemul electoral mixt, informează presa de la Chișinău.
După modificarea sistemului de vot, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, la fel ca în prezent, iar ceilalți 51 vor fi aleși în circumscripții uninominale.
Aceste secții de votare vor fi create inclusiv pentru regiunea transnistreană, dar locuitorii din stânga Nistrului vor putea vota în secții amplasate pe teritoriul controlat de autoritățile de la Cișinău.
Numărul minim de semnături pentru înregistrarea candidaților în circumscripțiile uninominale va fi de 500, iar femeile candidat vor avea de strâns de două ori mai puține semnături.
Potrivit Radio Chișinău, proiectul a fost analizat și de Comisia de la Veneția, care a concluzionat că în acest moment modificarea sistemului electoral din Republica Moldova nu este recomandabilă. La rândul ei, Uniunea Europeană a recomandat autorităților de la Chișinău să respecte concluzia Comisiei.
Deputații Partidului Comunist s-au retras din Parlament, refuzând să-și exprime votul pe acest proiect.
Decizia Parlamentului a generat două mitinguri simultane la Chișinău – unul în favoarea acestei modificări legislative, iar celălalt în semn de protest.
Președintele Republicii Moldova, filorusul Igor Dodon, a salutat votul din Parlament în favoarea modificării sistemului electoral.
În schimb, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat că acțiunile de protest vor continua pe tot parcursul zilei de joi, pentru a trage un semnal de alarmă. "Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament este o ilegalitate. O să rămânem aici atât timp cât va fi nevoie pentru a ne apăra democrația. Vom merge pe toate căile legale", a declarat Maia Sandu.