9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPână duminică, cetățenii turci din România pot merge la Ambasada Ankarei la...

Până duminică, cetățenii turci din România pot merge la Ambasada Ankarei la București sau la Consulatul de la Constanța, pentru a își exprima votul la referendumul care vizează modificarea Constituției

Alegătorii turci din România pot merge, de joi până duminică, la Ambasada Ankarei la București sau la Consulatul de la Constanța, pentru a-și exprima preferința privind modificarea Constituției prin referendumul care vizează extinderea prerogtivelor președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, informează News.ro.

Cetăţenii turci cu vârsta peste 18 ani, înregistraţi în sistemul de vot în străinătate, vor putea vota între orele 09.00 și 21.00, pe baza unui act de identitate emis de autorităţile turce, a anunţat Ambasada Turciei. De asemenea, alegătorii din străinătate vor putea vota şi în perioada 27 martie – 16 aprilie la secţiile de votare deschise la graniţele Turciei. 

Conform informaţiilor oferite de Consiliul Electoral Suprem al Turciei, în România se află 6.351 de alegători înregistraţi. Cu toate acestea, este posibil ca numărul total al alegătorilor din România să fie mai mare, deoarece toţi alegătorii înregistraţi în străinătate au dreptul de a vota în orice secţie de votare din afara ţării.  


Citește și:  Reacția Poliţiei de Frontieră, în cazul cetățeanului turc căruia i s-a reținut pașaportul pe aeroport: Am acționat legal, dar credeți-ne pe cuvânt 

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră consideră că pentru reținerea pașaportului unui cetățean străin aflat pe teritoriul României nu trebuie să ofere nicio explicație.


La ultimele alegeri, prezenţa la vot a alegătorilor turci pe teritoriul României a fost de 30% din totalul votanţilor înregistraţi.

Săptămâna trecută s-au deschis secţiile de vot pentru alegătorii din şase ţări europene, inclusiv Germania, unde trăieşte cea mai mare comunitate turcă din Europa – aproximativ 1,4 milioane de alegători. Turcii din Olanda pot să voteze începând de miercuri. În total, aproximativ trei milioane de turci sunt chemaţi să voteze la 120 de misiuni turce aflate în 57 de ţări. În Turcia, secţiile de vot se vor deschide pe 16 aprilie.

Dacă va fi aprobată, propunerea de modificare a Constiţiei îi va permite preşedintelui să emită decrete, să instituie starea de urgenţă, să numească miniştri şi oficiali de stat de rang înalt şi să dizolve legislativul – atribuţii despre care principalele două partide de opoziţie afirmă că vor distruge echilibrul puterii în favoarea lui Erdogan. De asemenea, Erdogan ar putea să rămână la putere până în 2029.

Susţinătorii preşedintelui turc cred că aceste reforme vor garanta stabilitatea naţiunii într-o regiune cuprinsă de haos, în vreme ce oponenţii cred că un posibil succes al referendumului va deschide calea spre un regim chiar mai autoritar.


Citește și:  EXCLUSIV. Meleșcanu, la ordinele lui Erdogan: Autoritățile române au reținut abuziv pașaportul unui cetățean turc | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ 

Pașaportul unui cetățean turc aflat pe teritoriul României a fost reținut abuziv de Ministerul român al Afacerilor Externe, care s-a comportat ca un curier ce transmite și pune în aplicare o comandă venită din partea autorităților de la Ankara. MAE nu a prezentat decizia unei instanțe românești, pe baza căreia să poată reține pașaportul unui cetățean străin.


 

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă