12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialMicii păstori de la Fatima au fost canonizați de Papa Francisc. Cele...

Micii păstori de la Fatima au fost canonizați de Papa Francisc. Cele trei secrete încredințate de Fecioara Maria de la Fatima

Papa Francisc i-a canonizat, sâmbătă, pe doi dintre copiii de la Fatima, care au văzut-o pe Fecioara Maria, în urmă cu o sută de ani. 

Sute de mii de creștini l-au întâmpinat, sâmbătă, pe Papa Francisc, la altarul din orașul portughez Fatima, unde a fost oficiată o slujbă pentru copiii păstori ale căror experiențe mistice au marcat unul dintre cele mai importante evenimente pentru Biserica Catolică.

„Îi declarăm sfinți pe preafericiții Francisco Marto și Jacinta Marto”, a declamat Suveranul Pontif în aplauzele credincioșilor.

Suveranul Pontif a ajuns vineri la Fatima, la nord de Lisabona, într-un elicopter, și s-a plimbat prin oraș în papamobil. Înaintea ceremoniei de canonizare, Papa Francisc a avut o întâlnire privată cu prim-ministrul portughez Antonio Costa.

La 13 mai 1917, frații Jacinta (7 ani) și Francisco (11 ani), însoțiți de verișoara lor, Lucia dos Santos (9 ani) se aflau cu oile la păscut în apropiere de Fatima, la Cova da Iria. Ei au povestit că au văzut o lumină puternică, în care au zărit conturul unei femei, îmbrăcată în alb, purtând în mână un rozariu. Aceasta le-a spus să se roage în fiecare zi pentru a aduce pacea în lume. I-a rechemat după o lună, la 13 iunie, când le-a spus că Francisco și Jacinta vor fi luați în ceruri în curând, dar Lucia va trăi mult și va transmite mesajele către credincioși. Francisco și Jacinta au murit de copii, în urma epidemiei de gripă spaniolă ce a ucis peste 50 de milioane de oameni în primele luni de la debut. Francisco a murit acasă, la 4 aprilie 1919, iar Jacinta la spital, la 20 februarie 1920. Lucia dos Santos a devenit calugăriță și a murit în 2005, la vârsta de 97 de ani.

Lucia a scris că Fecioara Maria le-a încredințat „trei secrete”. Primul a fost o teribilă viziune a iadului. Al doilea a prezis începerea unui al doilea război mondial. Al treilea e legat de un așa zis sfârșit al papalității, printr-un act al ispășirii. Papa și alți membri ai clerului urcă un munte, pentru a fi uciși de niște soldați.

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă