16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialMarea Britanie dorește ca schimburile de date cu UE să rămână deschise...

Marea Britanie dorește ca schimburile de date cu UE să rămână deschise după Brexit

Guvernul de la Londra dorește ca schimburile de date cu Uniunea Europeană, inclusiv în domenii strategice, să rămână "deschise" și după ce Regatul Unit va părăsi blocul comunitar, a indicat Ministerul britanic pentru Brexit, prezentându-și joi poziția cu privire la acest subiect, transmite AFP citată de Agerpres.

'Fluxurile de date între Marea Britanie și UE sunt cruciale pentru prosperitatea noastră economică comună și pentru o cooperare mai largă, inclusiv între forțele de ordine', afirmă ministerul, într-o notă de lucru.

Londra consideră că, 'din acest motiv, este esențial ca, în cadrul viitorului parteneriat al Marii Britanii cu UE, să ne înțelegem pentru a permite continuarea unei circulații deschise a datelor, bazată pe încrederea reciprocă în normele noastre exigente în materie de protecție a datelor'.

Documentul mai arată că legislația britanică în materie 'va fi conformă legislației europene' în momentul ieșirii efective a țării din UE, în martie 2019, și că cele două vor fi 'practic identice', astfel încât 'un model Marea Britanie — UE cu privire la schimbul și la protecția datelor personale ar putea (…) să aducă o stabilitate firmelor și autorităților'.

Ministerul pentru Brexit consideră, de asemenea, că ar fi 'în interesul Marii Britanii și al UE să se înțeleagă la începutul procesului pentru recunoașterea reciprocă a cadrelor legislative în materie de protecție a datelor'.

Conform documentului, economia digitală în UE este estimată la 272 miliarde de euro în 2015, reprezentând aproape 2% din PIB-ul blocului comunitar, însă cifra ar putea urca la 643 miliarde de euro în 2020, respectiv peste 3% din PIB.

Tot potrivit estimărilor citate de minister, 75% din schimburile de date ale Marii Britanii se fac cu țări din Uniunea Europeană.

Negocierile între Bruxelles și Marea Britanie privind ieșirea acestei țări din UE au început în iunie asupra a trei subiecte cheie: drepturile viitoare ale cetățenilor europeni instalați în Regatul Unit, reglementarea financiară a Brexit-ului și frontiera irlandeză. O nouă sesiune de negocieri va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...
Ultima oră
Pe aceeași temă