8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialLukaşenko are 90% din voturi, doi contracandidaţi spun că au fost bătuţi...

Lukaşenko are 90% din voturi, doi contracandidaţi spun că au fost bătuţi de forţele speciale

Preşedintele în exerciţiu al Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a obţinut aproape 90% din voturi, potrivit unor rezultate parţiale anunţate de preşedinta Comisiei Electorale Centrale, în timp ce doi contracandidaţi susţin că au fost bătuţi de forţele speciale, scrie RIA Novosti, citat de NewsIn.

Preşedinta Comisiei Electorale Centrale a precizat că cifrele au fost furnizate de aşa-numitele circumscripţii închise, localizate în spitale, staţiuni balneare şi unităţi militare. “Un total de 89,1% dintre alegători şi-au dat voturile pentru Lukaşenko în birourile de vot închise”, a declarat Lidia Iermoşina. La aceste birouri au votat circa 70.000 de alegători, a precizat ea.

Pe de altă parte, doi candidaţi la alegerile prezidenţiale desfăşurate duminică susţin că au fost bătuţi de forţele speciale în timp ce se îndreptau către un miting neautorizat spre centrul Minskului.

Nikolai Statkevici spune că el şi un alt candidat, Vladimir Nekliaev, au fost atacaţi în timp ce mergeau într-o coloană de câteva sute de oameni. “Eu am fost bătut, iar Nekliaev a fost şi el bătut şi şi-a pierdut cunoştinţa”, a afirmat contracandidatul lui Lukaşenko. Statkevici a mai spus că forţele speciale au folosit bastoane şi grenade sonice.

O purtătoare de cuvânt a lui Nekliaev a confirmat informaţia, precizând că politicianul a fost spitalizat cu o rană la cap.

Urnele s-au închis în Belarus la ora 20.00, iar victoria detaşată a lui Lukaşenko nu este o surpriză pentru nimeni. Cel pe care fostul preşedinte american George W. Bush îl califica drept ultimul dictator din Europa obţine cel de-al patrulea mandat, potrivit exit-pollurilor.

Opoziţia spune că deja are dovezi ale falsificării votului şi i-a chemat pe susţinători în Piaţa Octombrie din Minsk pentru a cere noi alegeri. Până la 150.000 de simpatizanţi se vor aduna pentru miting, au estimat organizatorii.

Tot opoziţia anunţase anterior că în ajunul scrutinului poliţia l-a arestat pe liderul formaţiunii Molodoi Front, Dmitri Daşkevici, iar în ziua scrutinului pe consilierul electoral al lui Vladimir Nekliaev, Mihail Paşkevici.

Totuşi, Ministerul de Interne din Belarus a respins acuzaţia că arestarea lui Daşkevici ar fi motivată politic şi a spus că politicianul a fost reţinut în timpul unei încăierări cu doi tineri. Unul dintre ei ar fi fost rănit grav şi este în spital. “Poliţia nu a făcut decât să oprească lupta”, a precizat un purtător de cuvânt.

Opoziţia i-a cerut Biroului procurorului general să investigheze circumstanţele în care s-a făcut această arestare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă