23.3 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialIsraelul critică decizia Suediei de a recunoaşte Palestina

Israelul critică decizia Suediei de a recunoaşte Palestina

Israelul a criticat decizia noului premier suedez, Stefan Loefven, de a recunoaşte "statul Palestina", o premieră pentru un stat occidental membru al Uniunii Europene, şi l-a convocat pe ambasadorul Suediei în Israel, relatează AFP, citată de Mediafax.

"Şeful diplomaţiei Avigdor Lieberman şi-a exprimat regretul pentru declaraţiile pripite făcute de noul premier privind o recunoaştere de către Suedia a unui stat palestinian, aparent înainte de a studia problema în profunzime", a reacţionat biroul lui Lieberman într-un comunicat.

"Premierul Loefven trebuie să înţeleagă că nici o declaraţie sau acţiune a unei părţi externe nu se poate substitui negocierilor directe între cele două părţi", israeliană şi palestiniană, a continuat el.

Ambasadorul Suediei în Israel, Carl Magnus Nesser, "va fi invitat pentru discuţii la Ministerul Afacerilor Externe", adaugă comunicatul.

În discursul său de politică generală vineri, Stefan Loefven, care a câştigat luna trecută alegerile generale, a anunţat că "o soluţie cu două state presupune o recunoaştere reciprocă şi voinţa unei coexistenţe paşnice. De aceea, Suedia va recunoaşte statul Palestina".

Acest anunţ a fost salutat de negociatorul şef palestinian Saeb Erakat, care a salutat o decizie curajoasă şi a cerut şi celorlalte ţări membre UE să urmeze acest exemplu. Statele Unite au considerat însă acest demers "prematur".

Potrivit AFP, cel puţin 112 ţări au recunoscut statul Palestina. Conform Autorităţii Palestiniene acestea ar fi 134, inclusiv şapte membre ale UE: Cehia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, România, Malta şi Cipru.

Cele mai citite

Speranță pentru agricultori, chiar și în condițiile secetei: un morcov răsare din Ciucă, după negocierile cu Ciolacu

Ilustrație: Marian Avramescu Agricultorii români se plâng de seceta care a acaparat Europa și țara noastră în special, ce le compromite toate culturile. Se întrevede...

România-Olanda în optimi de finală la EURO 2024. Tabloul complet al meciurilor din optimi

S-a decis tabloul complet al optimilor de finală de la EURO 2024. Cu siguranţă, cea mai aşteptată partidă pentru noi este duelul România –...

Le-am dat PATRIOT ucrainenilor, pentru că patri(h)oți am trimis în Germania și mai avem în Parlament

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis ca România să doneze un sistem PATRIOT Ucrainei, țară care se confruntă...
Ultima oră
Pe aceeași temă