10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialIran: Ce le răspunde Rohani celor care critică negocierile privind dosarul nuclear

Iran: Ce le răspunde Rohani celor care critică negocierile privind dosarul nuclear

Președintele iranian Hassan Rohani i-a denunțat pe cei care se opun politicii sale de negocieri în dosarul nuclear, relatează AFP, conform Mediafax.

"Unii scandează sloganuri, dar aceştia sunt laşi politici", a declarat preşedintele, referindu-se la ultraconservatorii care critică negocierile nucleare afirmând că Iranul a cedat prea mult în faţa marilor puteri.

"Imediat ce vrem să negociem, ei spun că tremură. La naiba! Mergeţi să găsiţi un loc în care să vă încălziţi. Fobia faţă de înţelegere este o eroare", a declarat preşedintele, adăugând că Iranul dispune de "cei mai buni diplomaţi în lume" pentru a conduce aceste negocieri nucleare.

Iranul şi marile puteri din grupul 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania) desfăşoară negocieri pentru a încerca să ajungă la un acord final de reglementare a crizei nucleare iraniene.

Potrivit unui prim acord ce a intrat în funcţiune în ianuarie, Iranul a acceptat îngheţarea unei părţi a programului său nuclear şi a obţinut în schimb ridicarea parţială a sancţiunilor internaţionale, cele două subiecte principale de discuţie.

Negocierile prelungite cu patru luni de cele două părţi – care şi-au fixat ca termen 24 noiembrie – trebuie să se reia în septembrie.

Rohani, care a făcut aceste declaraţii în faţa ambasadorilor iranieni reuniţi la Teheran pentru un seminar anual, i-a criticat şi pe cei din afara graniţelor ţării care se opun oricărui acord nuclear dezvoltând o "iranofobie, islamofobie" şi acuzând Iranul că încearcă să fabrice arma atomică.

În acelaşi timp, Rohani a afirmat că dorindu-şi "relaţii amicale cu restul lumii", Teheranul "îşi va apăra drepturile şi interesele naţionale" în domeniul nuclear.

El a explicat că Iranul "vrea să îşi rezolve problemele inclusiv cu ţările cu care a avut tensiuni de-a lungul anilor". "Dacă ne respectă drepturile (…) am putea avea chiar relaţii normale", a adăugat preşedintele iranian, o aluzie la Statele Unite.

Cele mai citite

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...
Ultima oră
Pe aceeași temă