30 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăSpecialIntervenţia Marii Britanii şi a Franţei în Libia a favorizat dezvoltarea ISIS....

Intervenţia Marii Britanii şi a Franţei în Libia a favorizat dezvoltarea ISIS. Parlamentul de la Londra îl acuză pe David Cameron de colapsul Libiei

Un raport al parlamentului britanic a criticat aspru intervenţia Marii Britanii şi a Franţei care a dus la căderea liderului libian Muammar Gadafi în 2001, scrie BBC.

Comitetul pentru afaceri externe susţine că premierului David Cameron i-a lipsit, atunci, o strategie coerentă pentru campania aeriană. Intervenţia nu a beneficiat de informaţii precise şi a dus la ridicarea aşa-numitului Stat Islamic în Nordul Africii.

Guvernul britanic a precizat că a existat o decizie internaţională pentru intervenţia din Libia. Acţiunea a fost solicitată de Liba Arabă şi autorizată de Consiliul de Securitate ONU, a adăugat Ministerul britanic de externe.

O coaliţie internaţională, condusă de Marea Britanie şi Franţa, a lansat o campanie aeriană împotriva forţelor lui Muammar Gaddafi în martie 2011, după ce regimul a ameninţat că va ataca oraşul rebelilor Benghazi.

Dar după căderea lui Gaddafi, Libia a intrat într-o perioadă de mari violenţe. Cu guverne rivale şi formarea a sute de miliţii, în timp ce aşa-numitul Stat Islamic, cunoscut şi sub denumirea de ISIL, a câştigat teren.

David Cameron a apărat modul în care a gestionat situaţia, susţinând în parlament, în ianuarie, că erau necesare acele acţiuni pentru că Gaddafi „ataca populaţia din Benghazi şi ameninţa că-şi va împuşca proprii oameni ca pe şobolani”.

Citeşte şi VIDEO. Fostul premier britanic David Cameron demisionează din Parlamentul de la Londra

Care sunt acuzaţiile aduse de parlamentul britanic

Dar Comitetul pentru afaceri externe susţine că guvernul „nu a reuşit să-şi dea seama că ameninţările la adresa civililor erau supraevaluate” şi a adăugat că „a folosit drept surse valorice elemente din retorica lui Gaddafi”. De asemenea, guvernul nu a identificat „elementele militante islamiste extremiste aflate printre rebeli”.

„Posibilitatea ca grupuri militante extremiste să fi încercat să beneficieze de revoltă ar fi trebuit să fie luată în considerare”, susţine comitetul, adăugând că „strategia britanică a fost bazată pe presupuneri eronate şi pe o incompletă înţelegere a situaţiei”.

Preşedintele comisiei, Crispin Blunt, a precizat pentru BBC că „ne-am lăsat atraşi de entuziasmul francez, în timp ce ameninţarea faţă de populaţia Benghazi era de fapt mult exagerată”.

În vara anului 2011, intervenţia redusă care avea doar rolul de a proteja civilii s-a transformat într-o politică oportunistă de schimbare a regimului, susţine comitetul britanic. „Iar acea politică nu a fost urmată de o strategie de susţinere şi formare a unei Libii post-Gaddafi”.

Rezultatul a fost un colaps economic şi politic, un război intern între miliţii şi triburi, crize umanitare şi de migraţie, violări repetate ale drepturilor omului, răspândirea armamentului lui Gaddafi prin ţară şi creşterea grupării ISIL, în Nordul Africii.

Fostul premier David Cameron, prin deciziile luate în Consiliul Naţional de Securitate, este responsabil de eşecul dezvoltării unei strategii coerente în Libia.

Parlamentul britanic susţine că Libia a fost „primul test” pentru Consiliul Naţional de Securitate, care a fost înfiinţat în 2010 pentru a gestiona răspunsurile la ameninţările asupra securităţii şi pentru a integra activitatea mai multor departamente guvernamentale importante. Comitetul parlamentar susţine că acum ar trebui să se realizeze o evaluare independentă a operaţiunilor Consiliului Naţional de Securitate, care este condus de premier, pentru a vedea dacă acesta a reuşit să depisteze şi să remedieze punctele slabe din deciziile luate după invazia în Irak din 2003.

Ministerul britanic de externe a apărat intervenţia în Libia

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de externe a subliniat că Muammar Gaddafi era impredictibil şi deţinea mijloace prin care să-şi aplice ameninţările.

„Acţiunile sale nu puteau fi ignorate şi era nevoie de o acţiune colectivă, internaţională. Prin această campanie, ne-am menţinut în mandatul Naţiunilor Unite de protecţie a civililor.”

După patru decenii sub dictatura lui Gaddafi, Libia a suferit, fără îndoială, schimbări majore. Marea Britanie va continua să joace un rol important în interiorul comunităţii internaţionale pentru susţinerea recunoaşterii mondiale a Guvernului libian de Uniune Naţională.

Citeşte şi Libia: Guvernul de uniune naţională s-a instalat în sediul oficial

Cele mai citite

Liderii UE o aleg pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat la șefia Comisiei

Liderii Uniunii Europene au convenit să o nominalizeze pe Ursula von der Leyen din Germania pentru un al doilea mandat de cinci ani în...

După Portugalia – Georgia, Kovesi are ce ancheta la EURO

Ilustrație: Marian Avramescu Procurorul șef european, Laura Codruța Kovesi, a stârnit emoțiile echipelor puse pe blaturi, prin prezența sa în tribune la Turneul Final...
Ultima oră
Pe aceeași temă