Impas politic în Spania

de Rl online , 13 martie 2016 - stire actualizata la ora 13:50, 13 martie 2016
Impas politic în Spania

Alegătorii spanioli ar vota la fel ca şi la scrutinul din 20 decembrie în eventualitatea unui nou test electoral, care nu ar oferi un mandat clar de guvernare şi ar continua blocajul politic, reiese dintr-un sondaj apărut duminică în cotidianul El Pais, transmite Reuters.

Formaţiunile politice din Spania au eşuat până acum în tentativa de a forma un guvern, după mai mult de două luni de negocieri infructuoase şi două voturi fără succes în parlament pentru sprijinirea unei coaliţii conduse de socialişti.

Alegătorii vor trebui să revină la urne dacă impasul nu va fi rezolvat înaintea termenului limită, 2 mai.

Un rezultat la fel de neconcludent ca la precedentul scrutin ar însemna şi mai multe luni pierdute, într-o perioadă în care Spania încearcă să-şi reducă datoria şi să susţină relansarea economică.

Partidul Popular, de centru dreapta, la putere până la 20 decembrie, ar câştiga încă o dată cele mai multe voturi, 26%, insuficiente însă pentru a forma o majoritate de guvernare, indică sondajul Metroscopia.

Socialiştii, care au eşuat luna trecută să obţină sprijin parlamentar pentru a forma o coaliţie de guvernare, s-ar plasa tot pe locul secund, cu 23% din opţiuni.

Cele două formaţiuni noi, Ciudadanos (liberală de centru) şi Podemos (stânga radicală), ar ieşi pe locurile următoare, în această ordine, cu deosebirea că centriştii ar obţine un scor mai bun faţă de 20 decembrie, după ce au încheiat un pact cu socialiştii pentru formarea unei coaliţii de centru-stânga.

Sondajul a fost realizat în zilele de 8 şi 9 martie, având o marjă de eroare de +/- 2,9%

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design