12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialImpas politic în Spania

Impas politic în Spania

Alegătorii spanioli ar vota la fel ca şi la scrutinul din 20 decembrie în eventualitatea unui nou test electoral, care nu ar oferi un mandat clar de guvernare şi ar continua blocajul politic, reiese dintr-un sondaj apărut duminică în cotidianul El Pais, transmite Reuters.

Formaţiunile politice din Spania au eşuat până acum în tentativa de a forma un guvern, după mai mult de două luni de negocieri infructuoase şi două voturi fără succes în parlament pentru sprijinirea unei coaliţii conduse de socialişti.

Alegătorii vor trebui să revină la urne dacă impasul nu va fi rezolvat înaintea termenului limită, 2 mai.

Un rezultat la fel de neconcludent ca la precedentul scrutin ar însemna şi mai multe luni pierdute, într-o perioadă în care Spania încearcă să-şi reducă datoria şi să susţină relansarea economică.

Partidul Popular, de centru dreapta, la putere până la 20 decembrie, ar câştiga încă o dată cele mai multe voturi, 26%, insuficiente însă pentru a forma o majoritate de guvernare, indică sondajul Metroscopia.

Socialiştii, care au eşuat luna trecută să obţină sprijin parlamentar pentru a forma o coaliţie de guvernare, s-ar plasa tot pe locul secund, cu 23% din opţiuni.

Cele două formaţiuni noi, Ciudadanos (liberală de centru) şi Podemos (stânga radicală), ar ieşi pe locurile următoare, în această ordine, cu deosebirea că centriştii ar obţine un scor mai bun faţă de 20 decembrie, după ce au încheiat un pact cu socialiştii pentru formarea unei coaliţii de centru-stânga.

Sondajul a fost realizat în zilele de 8 şi 9 martie, având o marjă de eroare de +/- 2,9%

Cele mai citite

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă