Identitatea celor trei autori ai atacului terorist, care a avut loc în nopatea de sâmbătă spre duminică, în Londra, este cunoscută de Poliția Metropolitană, informează BBC. Autoritățile au anunțat numele a doi dintre atacatori. Totodată, atentatul terorist din Londra a fost revendicat, duminică noaptea, de gruparea jihadistă Stat Islamic, scrie The Guardian.
UPDATE 21.45: Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat, la priveghiul pentru victimele atacului de sâmbătă seara, că londonezii sfidează gestul laș al atacatorilor, potrivit BBC News.
„Vreau să transmit un mesaj clar extremiștilor bolnavi și diabolici care comit astfe de crime oribile. Vă vom învinge, nu veți câștiga!”, a spus el.
La evenimet a participat și ministrul de Interne Amber Rudd.
Sute de persoane s-au adunat în parcul Potters Field, pentru a comemora persoanele care au murit. Corespondentul BBC a precizat că oamenii s-au adunat în ciuda ploii, în semn de respect față de persoanele care au căzut victime celor trei atacatori. Totodată, mai multe grupuri de musulmani au venit să fie alături de restul londonezilor.
21.30: Doi cetățeni francezi sunt dați dispăruți, iar un altul a murit, după atacurile din Londra, a anunțat ministrul de Externe al Franței, citat de The Guardian.
Într-o conferință de presă, Jean-Yves Le Drian a precizat, după ce s-a întâlnir cu familiile unora dintre răniți, că șase francezi rămân în spital, patru fiind în stare critică. Alți doi au fost externați luni.
Totodată, Le Drian a refuzat să dea detalii despre identitatea persoanei care a murit, cât și despre cei dați dispăruți.
Totodată, ambasada Greciei a anunțat că un cetățean de 35 de ani a fost operat și va fi externat la finalul săptămânii. Antonis Filis a fost rănit la cap și a fost înjunghiat în zona rinichilor.
„Ambasada și Ministerul de Externe sunt alături de el și de familie”, se precizează într-un comunicat de presă. Totodată, ambasadorul grec Dimitris Caramitsos-Tziras l-a vizitat pe bărbat la spital.
Antonis Filis are studii în industria alimentară. El s-a mutat la Londra în căutarea unui loc de muncă, după ce Grecia a fost afectată de criză economică, în 2011.
„Nu îi doresc niciunui părinte să treacă prin ce am trecut noi. A privit moartea în ochi. Ne-a spus că atacatorii voiau să îi taie gâtul, dar cu ajutorul lui Dumnezeu și după ce s-a opus, a fost lovit în cap. Nu știm ce s-ar fi întâmplat, dacă reușeau”, a spus tatăl bărbatului.
20.12: Poliția a anunțat identitatea a doi dintre atacatori. Este vorba despre Khuram Shazad Butt and Rachid Redouane, amândoi din Barking, situat în estul Londrei. Numele celui de-al treilea atacator nu a fost anunțat, potrivit The Guardian.
Potrivit BBC, Khuram Butt avea 27 de ani, era căsătorit și avea copii. Celălalt atacator, Rachid Redouane, avea 30 de ani.
20.00: Londonezii au început să se adune, în apropiere de primărie, pentru un priveghi dedicat victimelor atacului.
„Primarul invită toți londonezii și pe toți cei care ne vizitează orașul, să vină să arate solidaritate cu cei care și-au pierdut viața în atacul de sâmbătă și cu familiile lor și să arătăm lumii că suntem uniți în fața celor care vor să ne rănească”, a anunțat Sadiq Khan.
19.50: O a doua victimă ar putea fi identificată. Este vorba despre James McMullan, în vârstă de 32 de ani, despre care familia crede că și-a pierdut viața.
El nu a mai fost văzut de nimeni din noaptea atacurilor din Londra, când s-a separat de prietenii săi, după ce a ieșit să fumeze o țigară în fața unui bar. Sora sa afirmă că, lângă un corp de pe stradă, a fost găsit cardul său bancar, relatează Sky News, citat de The Guardian.
Sora lui James, Melissa McMullan, în vârstă de 30 de ani, a declarat, pentru Sky News: „În această dimineață, poliția ne-e anunțat că lângă corpul unei persoane a fost găsită cartea de credit a fratelui meu. Ei sunt incapabili să îl identifice oficial, până când nu vine raportul medico-legal, mâine. Deși durerea noastră nu se va diminua, este important să ne trăim viața în opoziție cu cea a celor care vor să ne distrugă, și să ne amintim că ura este refugiul indivizilor cu viziune îngustă. Nu vom urma acest curs, în ciuda pierderii noastre”, a spus ea.
Totodată, femeia a transmis condoleanțe familiilor celorlalte victime și a mulțumit serviciilor de urgență pentru modul în care au reacționat.
„Din partea prietenilor lui James, care erau cu el în acea noapte, vreau să vă transmit că l-au considerat un prieten generos și afectuos. Cuvintele nu vor putea surprinde niciodată cu adevărat ce fel de personă a fost James. Nu veți găsi nicăieri o personalitate atât de haioasă și unică precum a sa, cineva care pune familia și prietenii înaintea a orice. A fost o adevărată sursă de inspirație”, a mai spus ea.
19.45: Premierul irlandez Enda Kenny a precizat că unul dintre atacatorii din Londra, despre care se crede că ar fi trăit în Irlanda, nu era monitorizat de poliție, potrivit BBC Nes.
Într-o conferință de presă la Chicago, Enda Kenny a precizat că, în Irlanda, doar un număr mic de persoane sunt monitorizate sub suspiciunea de radicalizare, dar că, din ce a aflat, atacatorul nu se afla printre persoanele aflate în vizorul autorităților.
O comisie de anchetă a Poliției britanice a început o investigație, privind cele 46 de focuri de armă trase de cei opt polițiști, în seara atacurilor de pe London Bridge și din piața Borough.
Bărbatul care a devenit viral pe rețelele de socializare, după ce, în noaptea atacurilor de la Londra, a fost surprins fugind cu paharul de bere în mână, a fost identificat.
Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a afirmat luni, la Realitatea TV, că a discutat cu românul Florin Morariu, care a devenit cunoscut pe rețelele de socializare, după atacurile de sâmbătă spre duminică de la Londra. Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat că nu s-a reușit contactarea bărbatului.
Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a reiterat, la Realitatea TV, că în seara de sâmbătă spre duminică, când au avut loc atacurile de pe Podul Londra și piața Borough, a fost nevoit să se ocupe de celula de criză, în loc să își facă „datoria creștinească” de naș.
18.40: Consiliul Musulmanilor din Marea Britanie a anunțat că 130 de imami și lideri religioși au refuzat să facă slujbe pentru pomenirea celor trei atacatori, ceea ce reprezintă un gest fără precedent, transmite The Guardian.
18.20: Bărbatul care alerga cu halba în mână, în timpul atacului de la Londra, a fost identificat, scrie BBC, prreluând Liverpool Echo. El este din Merseyside, Maghull, și se numește Paul Armstrong.
Motivul pentru care bărbatul și-a luat berea cu el când fugea de teroriști este că prețurile sunt foarte mari în Londra, a spus o rudă. ”Asta se întâmplă când ești din Liverpool și plătești berea la prețul din Londra”, a comentat ruda bărbatului, pe Facebook.
De asemenea, președintele Donald Trump a continuat, luni, să-l atace pe primarul din Londra.
15.45: Șeful opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, i-a cerut Theresei May să-și dea demisia din funcția de premier, după seria de atentate din Marea Britanie. Reducerile din Poliție au avut loc în perioada în care Theresa May era ministru de Interne, a spus el.
15.30: 18 din cei 36 de răniți care mai sunt internați în spital se află în continuare în stare critică, informează BBC.
Astfel, numărul persoanelor aflate în stare critică a scăzut de la 21 la 18.
15.00: Opt răniți se află în continuare în stare critică, la spitalul King's College, citat de BBC News. 14 persoane sunt internate în spitalul din sudul capitalei.
Șefa Poliției Metropolitane, Cressida Dick, a precizat. într-o declarație susținută împreună cu primarul Londrei, Sadiq Khan, că toți ofițerii de poliție ar trebui înarmați și că ei ar trebui să patruleze 24 de ore din 24, conform The Guardian.
Primarul din Londra, Sadiq Khan, a precizat că cinci atacuri au fost dejucate recent, dar și că din fondurile Poliției Metropolitane au fost tăiate 600 milioane de lire. El a mai spus că se va lupta pentru ca Poliția Metropolitană să primească fondurile de care are nevoie.
Sadiq Khan a făcut referire, în discursul său, și la criticile pe care i le-a adus președintele Donald Trump, pe contul său de Twitter. El a precizat că Londra găzduiește vizite de stat și evenimente importante, ”unele cu plăcere, altele cu mai puțină plăcere”.
14.30: Unul dintre cei trei atacatori ar fi apărut într-un documentar despre jihadiştii din Marea Britanie, difuzat de Channel 4, potrivit The Independent. Într-una din secvențele materialului, bărbatul părea să se închine la un steag Isis, într-un parc din Londra.
Unul dintre vecinii bărbatului a declarat presei că atacatorul l-a întrebat înainte de atentat de unde poate face rost de o dubiţă. ”Doar mă întreba detalii despre o dubiţă – cât costă, de unde poate lua una”, a declarat vecinul pentru The Sun.
Poliţia Metropolitană a declarat că autovehiculul alb, care a lovit un grup de pietoni sâmbătă seara, a fost închiriat de unul dintre atacatori.
UPDATE 13.40: Unul dintre atacatorii implicați în atacul de pe Podul Londrei a locuit în Iranda o perioadă, anunță publicația irlandeză RTE, citată de The Guardian.
Un atacator avea acte de identitate irlandeze. Totuși, bărbatul nu era în vizorul Poliției și nu săvârșise nici o infracțiune pe teritoriul Irlandei.
Bărbatul ar avea origine marocană. Oficiul Național de Imigrări face verificări pentru a afla dacă era căsătorit. Conform unor surse, el ar fi fost căsătorit cu o scoțiancă și ar fi locuit în Dublin o perioadă.
13.15: Ministerul român de Externe a transmis că nici un român nu a fost reținut de autoritățile britanice.
13.05: Theresa May a declarat, pentru BBC, că atacul de sâmbătă a fost asupra Londrei, dar și asupra lumii libere. Ea a precizat că nivelul de alertă teroristă rămâne la nivelul ”sever”, ceea ce înseamnă că un nou atentat este foarte probabil, iar polițiștii au luat măsuri suplimentare de securitate în Londra. Ea i-a lăudat pe oamenii legii și pe medici, care au salvat viețile victimelor.
Totodată, Theresa May a respins acuzațiile lansate luni dimineață de Poliția Metropolitană, privind reducerea finanțelor pentru polițiști.
12.50: Una din cele două adrese la care au loc percheziții, luni, este strada Caledon, din Newham, scrie PA, citată de The Guardian.
O femeie care locuiește lângă casa unde au loc percheziții, pe nume Sonia, le-a declarat jurnaliștilor prezenți că polițiștii fac percheziții de la ora 04.00. Ea a spus că a fost trezită de zgomote și de voci care țipau ”La pământ!”.
Apoi, a auzit o explozie și mai multe împușcături. Sonia le-a mai spus jurnaliștilor că familia care locuiește acolo este musulmană și are doi copii. Toți membrii familiei au fost ridicați de polițiști. Ar fi vorba despre trei femei, un bărbat de peste 65 de ani și un adolescent.
12.35: Prințul Harry și echipa sa de polo au fost surprinși în timpul unui minut de reculegere, înaintea unui meci de polo.
11.47: Un cetățean spaniol este în continuare dispărut, a anunțat, luni, Ambasada Spaniei în Marea Britanie, citată de The Guardian.
Ignacio Echeverria, în vârstă de 39 de ani, nu a mai fost văzut din seara atacurilor. Se plimba cu un skateboard în parc, când s-a produs atacul. El a ajutat o femeie care fusese rănită de unul dintre teroriști.
Și un cetățean grec a fost rănit în atac. Tânărul a fost operat, după ce un atacator l-a înjunghiat în spate, atingându-i un rinichi.
11.15: Poliția Metropolitană a luat, luni, noi măsuri de precauție: a instalat bariere de securitate la Westminster, la Lambeth și Waterloo.
09.45: Polițistul neînarmat care a sărit asupra unuia dintre atacatori a fost lăudat de comisarul de poliție Cressida Dick.
“Colegul nostru tocmai ce își ]ncheiase tura și se afla, alături de prieteni, într-un bar de lângă London Bridge. În momentul atacului, acesta nu a mai ținut cont că era neînarmat și s-a năpustit asupra unuia dintre autorii atacului", a declarat Cressida Dick.
UPDATE 09.30: Autoritățile au primit sprijin din partea cetățenilor britanici pentru a ajuta victimele atacului din noaptea de sâmbătă spre duminică. Astfel, taximetriștii din zona unde a avut loc atentatul au oferit curse gratuite victimelor, pentru a ajunge acasă sau la spital, londonezii din vecinătatea London Bridge au oferit pături, hrană, chiar și adăpost răniților, iar bisericile diferitelor confesiuni, barurile, hotelurile și restaurantele și-au deschis porțile celor în nevoie de a se adăposti.
"I-am avertizat pe oameni să se întoarcă și să fugă cât mai repede. Imaginile pe care le-am văzut mi-au făcut mult rău", a declarat Paul, un taximetrist aflat în apropiere de London Bridge, în momentul atacului.
UPDATE 09.15: Un priveghi pentru victimele atacului de pe London Bridge va avea loc, luni, la Potters Fields Park, nu departe de locul unde s-a produs tragedia, informează CNN.
"Luni ne vom aduna la ora 18.00 (20.00, ora locală) în memoria lor şi ne vom gândi la familiile şi prietenii lor şi la numeroşii oameni care au fost răniţi şi care primesc îngriji în spitale din întreaga Londră”, afirmă primarul Londrei, Sadiq Khan.
UPDATE 09.00: Autoritățile britanice au efectuat, luni, percheziții în Londra, în urma cărora mai multe persoane au fost reținute, însă numărul exact al arestărilor nu a fost făcut public. De asemenea, circulația pe London Bridge a fost reluată.
Opt minute a durat atacul de la Londra, de sâmbătă noaptea, până ce forțele de ordine desfășurate pe străzi i-au anihilat pe teroriști. Pentru autorități, intervenția a fost un succes.
"Un detaşament al Statului Islamic a executat atacul de ieri de la Londra", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al agenţiei media a Statului Islamic, Al Amaq.
Prima victimă a atacului de pe London Bridge a fost identificată. Este vorba despre Chrissy Archibald, originară din Canada. Potrivit BBC News, Chrissy a lucrat într-un cămin pentru persoanele fără adăpost, ulterior mutându-se în Europa pentru a fi alături de logodnicul ei.
O femeie neidentificată este considerată eroină, după atacurile din noaptea de sâmbătă spre duminică, din Londra, după ce ar fi blocat ușa de la intrare a unui restaurant, în care atacatorii teroriști ar fi încercat să intre, susțin martorii, citați de People.
Șapte persoane au murit, iar alte 48 au fost rănite, în urma a două atacuri care au avut loc, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Londra. Atacurile vin la mai puțin de două săptămâni după explozia de pe Manchester Arena, soldată cu moartea a 22 de persoane și rănirea altor 116. Cele mai recente atacuri au fost provocate de triei indivizi, care au intrat cu un van alb în pietonii de pe London Bridge. După aceea, ei au scos cuțitele și au început să atace, la întâmplare, oamenii din piața Borough și din puburile din apropire. În opt minute, polițiști înarmați au venit la locul incidentului și i-au ucis pe cei trei, trăgând nu mai puțin de 50 de focuri de armă, potrivit BBC News.
În urma atacului, poliția a efectuat 12 arestări, în cursul unui raid efectuat în estul Londrei. Au fost percheziționate patru adrese din estul Londrei, dar la două dintre acestea nimeni nu a fost arestat. Angajatul unui fast-food din Barking Road, care a fost martor la perchezițiile efectuate de polițiștii britanici, după atacurile din noaptea de sâmbătă spre dumincă, soldate cu moartea a șapte persoane și rănirea altor 48, a afirmat că în apartamentele verificate ar locui și doi români, potrivit publicației The Guardian. O altă martoră a declarat, pentru The Telegraph, că românii ar fi un cuplu, care ar fi fost reținut de poliție. Astfel, Ambasada României face verificări.
Cei trei bărbați care au omorât șapte oameni și au rănit alți 48, la Londra, în două atacuri care au avut loc sâmbătă noaptea, au fost descriși de martori drept ”de origine mediteraneană”, scrie publicația Daily Mail.
Please read my statement on the terrorist attack last night in London, which claimed the life of a Canadian: https://t.co/RZeZfgtslU
— Justin Trudeau (@JustinTrudeau) June 4, 2017